POTRESI NAKON IZBORA MINISTARA: Padaju ostavke – tko su nezadovoljni i prevareni u HDZ-u i Mostu

ivana maletić

Već onog trenutka kada je Tomislav Karamarko na sastanku vrha HDZ-a pročitao tko će biti budući ministri, vidjelo se nezadovoljstvo. Neki su izjurili sa sastanka ranije, drugi podnijeli ostavke, treći se javili na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da su na sjednici u središnjici bili i oni koji inače nisu članovi Predsjedništva HDZ-a, no napustili su je samo desetak minuta nakon početka. Bili su to Goran Marić (financije), Goran Pauk (turizam), Tomislav Ćorić (financije, gospodarstvo) i Damir Krstičević (obrana) koji nisu bili raspoloženi za izjave. Bili su najozbiljniji kandidati za ministre, a onda su u slagalici HDZ-a i Mosta ispali. Izvisili su i Božo Galić (regionalni razvoj), Zvonko Milas (branitelji), Damir Jelić (obrazovanje) i Dinko Čutura (kultura). Pale su i neke ostavke, a onda se oglasio i potpredsjednik HDZ-ova Odbora za kulturu Jure Zovko, koji je šefa stranke Karamarka optužio za pomanjkanje kulture. Na društvenoj je mreži napisao:

„Nazvao sam Anju Šovagović i podnio ostavku na mjesto podpredsjednika Odbora za kulturu HDZ. Razlog je što Vrhovništvo HDZ-a nije prepoznalo kvalitetu i stručnost Odbora, a smatram pomanjkanjem kulture da šef stranke tijekom pregovora i razgovora nijednom nije nazvao gospođu Šovagović da se s njom posavjetuje tko bi bio prikladan kandidat(kinja) za minstr(icu)a. Napominjem da je HDZ-ov odbor jednoglasno za ministricu predložio gospođu Anju Šovagović.“

Kako su se tjednima za ministarske fotelje vrtjela razna imena, to je vidljivije kako su u politikanskoj kockarskoj igri mnogi povrijeđeni i zapravo prevareni. Ovo bi mogli biti najveći gubitnici, a što će se dalje događati s njima i oko njih pokazat će vrijeme.

Ante Ćorušić iz HDZ-a je već davao izjave o svojim reformama koliko je bio siguran da će biti ministar zdravstva. Navodno nije bio prihvatljiv Mostu i sam je odustao, ali i podnio ostavku na mjesto HDZ-ova odbora za zdravstvo. Josip Budimir, koji je gospodarski strateg HSLS-a bio je jedan od glavnih vinovnika ekonomskog programa Domoljubne koalicije, ali nije prošao. Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića slovio je kao ozbiljan kandidat za ministra branitelja.

Branko Hrg šef HSS-a trebao je biti jedan od četiri potpredsjednika Vlade. Ali, Petrov i Karamarko za sada su jedini potpredsjednici. Ivan Lovrinović (Most) nije skrivao da želi biti u izvršnoj vlasti. Želio je biti i čelnik HNB-a, ali tamo do 2018. sjedi Boris Vujčić. Bila je ideja da bude potpredsjednik Vlade ili ministar financija. Ali, ostao je u Saboru. Milijan Brkić- Vaso (HDZ), glavni tajnik HDZ-a, bio je glavni kandidat za ministra MUP-a. Ali Most je na tom mjestu želio „svog“ kandidata i od toga nije odstupio. Tomislav Ćorić (HDZ), jedan od glavnih ekonomskih stratega HDZ-a ispao je iz igre, a neki su ga vidjeli čak i kao mandatara ili barem ministra financija ili gospodarstva.

Ante Ćorušić (HDZ), rekosmo već, ispao. Ivan Šuker (HDZ) također se nadao nekom mjestu, ali ostat će potpredsjednik Kluba HDZ-a u Saboru. Ivana Maletić (HDZ), koja je po Milanoviću sipala drvlje i kamenje, već je viđena u fotelji ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Ostala je, neki kažu, radije europarlamentarka. Gordan Jandroković (HDZ) bio je možda najglasniji „glasnogovornik“ HDZ-a kada je trebalo napadati Milanovića i njegovu Vladu, ali Jandrokoviću je ostao bez fotelje ministra. Damir Krstičević (HDZ) od mnogih je već viđen u fotelji Kotromanovića – ministra obrane. Ali, netko ga je „prešao“. Bez fotelje je ostala i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac (HDZ). Bila je glavna koordinatorica HDZ-ove kampanje. Ali, ispala je iz igre. (m. p.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!