POTRAGA ZA UGOSTITELJIMA: Za konobara u Njemačkoj ponudio plaću 11.000 eura!

Zvuči kao fantastika, ali čak 11.000 eura mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposleni u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj.

Ovoliku plaću, naime, nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta.

Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje, piše Fenix magazin.

Restoranska industrija nakon koronavirusa, naime, pati od nedostatka radnika, a u gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika.

“11.000,00 eura. Od sada!” S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj, naime, nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.