POTRAGA ZA TURISTIMA: Nestala dvojica Nijemaca – MORH poslao avion

Od subote navečer je u tijeku potraga za dvojicom Nijemaca na području akvatorija otoka Krka – ocem i maloljetnim djetetom.

Za potrebe njihova pronalaska i spašavanja, MORH je angažirao jedan avion Pilatus PC-9.

“Obalna straža Hrvatske vojske angažirala je jedan avion Pilatus PC-9 temeljem zahtjeva MRCC Rijeka za potrebe traganja i spašavanja dva njemačka državljanina na području akvatorija otoka Krka”, napisali su na Twitteru.

U subotu navečer u 20:40, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku dvoje gostiju, oba državljana Republike Njemačke.

Oni su oko 17:00 isplovili na dasci za veslanje (SUP) u smjeru otoka Krka na kupanje.

“Informacije o svrsi i smjeru veslanja nestalih dojavitelj je saznao od supruge i majke nestalih, koji su se upustili u veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura”, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon dojave, obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke.

“Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros, 10. srpnja od 05:00”, dodaje se u priopćenju.

Dosadašnje traganje rezultiralo je pronalaskom SUP daske s jednim veslom, s istočne obale otoka Krka, jutros oko deset sati.

Podsjećamo, prije samo par dana, u uvali Petrina na otoku Krku pronađeno je i spašeno dvoje turista koji su se kajakom iz Selca uputili prema Novom Vinodolskom.

Spašeni su 22-godišnja državljanka Poljske i 25-godišnji državljanin Brazila, nisu bili ozlijeđeni, ali su bili jako iscrpljeni.

Oni su unajmili kajak kako bi razgledali obalu, ali prethodno nisu provjerili vremensku prognozu.

Kad su se otisnuli od obale, vremenski uvjeti su se pogoršali pa se nisu uspjeli vratiti, niti mobitelom pozvati pomoć.