POTPORA PODUZETNICIMA: Mjere s 4000 kuna ostaju do 31. prosinca – najavio Plenković

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je da se nastavljaju mjere pomoći za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta koje će biti donesene u ponedjeljak.

“Nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, ova mjera maksimalno do dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose. Produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, to je ona mjera koja je također dvije tisuća kuna po radniku ukoliko su imali pad veći od 50 posto i odnosi se na sve sektore gospodarstva, a uključuje i otpis pripadajućih doprinosa.

To se posebno odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ako su imali pad prometa veći od 50 posto. I ta potpora uključuje otpis doprinosa na plaće.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao je Plenković.

Sve te mjere će po njegovim riječima do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to kako iz postojeće financijske perspektive, tako pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Komentiraj