POTPISAN SPORAZUM: Krenula gradnja Nacionalne dječje bolnice u naselju Blato

Premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su okvirni sporazum koji obuhvaća izradu tehničke i projektne dokumentacije. Projekt je vrijedan više od 42 milijuna kuna, a 85 posto novca osigurano je iz europskog fonda za regionalni razvoj.

Izvor: Media servis

Ovaj projekt bi na puno cjelovitiji i kvalitetniji način trebao riješiti zdravstvenu brigu o najmlađim pacijentima, rekao je na predstavljanju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu premijer Andrej Plenković.

“Vlada će sa svoje strane učiniti sve da se krene u ovaj projekt. On će trajati malo dulje nego što je naš prvi mandat, ali ćemo učiniti sve da se taj projekt realizira, jer smatramo da je nužan, koristan i potreban”, rekao je premijer. Jezgra nove bolnice bila bi današnja Klinika za dječje bolesti Zagreb, poznatija kao Klaićeva.

Ravnatelj klinike, Goran Roić rekao je kako je sadašnja bolnica svojom kvadraturom nedostatna za potrebe liječenja djece.”Nadam se da je ovo danas prvi, ali vrlo konkretan korak. Nedostaje nam najmanje triput toliko kvadrata. Nedostaje nam parking, pristup za roditelje, našu djecu. Naravno, to bi sve na novoj lokaciji, novoj dječjoj bolnici trebalo biti ispravljeno”, kazao je Roić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je važnost zajedništva oko pokretanja ovog projekta te dodao kako je Nacionalna dječja bolnica definirana kao strateški prioritet Zagreba i Republike Hrvatske.

“Ovo je tipičan primjer kada se zajedno radi, da se može napraviti puno. Očekujem da za godinu dana zakopamo prvu lopatu u bolnici ‘Blato‘. Sretan sam kao malo dijete”, rekao je Bandić.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić bio je oprezniji kad je riječ o roku u kojem bi bolnica trebala biti izgrađena. Sada je tek raspisan međunarodni javni natječaja za izradu studije izvedivosti, koja bi trebala biti gotova za godinu dana. Još se ne zna hoće li za novu dječju bolnicu biti iskoristiv objekt propalog projekta sveučilišne bolnice. No, Kujundžić kaže kako bi te zgrade mogle poslužiti kao kampus.

“Gdje bi bilo idealno preseliti Medicinski i Stomatološki fakultet, medicinske škole i studentske domove. Ta zgrada, ako se pokaže i u formalnom smislu da je uporabljiva za ovo što sam sada nabrojao, to je puno lakše implementirati u postojeću zgradu nego bolnicu. To bi mogao biti kampus, kao što je svugdje u svijetu. Kao što je jedan kolega iz Liverpoola rekao – zašto ne napravite hrvatski Harvard.”

Ideja o izgradnji ove bolnice sazrijeva od 70-tih godina, rekao je Kujundžić. Nacionalna dječja bolnica prvi je korak prema Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici, koja bi objedinila više bolnica koje postoje u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Ja vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama konačno imati u fazi A Nacionalnu dječju bolnicu, a u fazi B Sveučilišnu bolnicu, što će biti veliki pomak, ne samo u tehnološkom, nego u medicinskom – znanstvenom, sigurnosnom ali i financijskom smislu za svu djecu u Hrvatskoj, odnosno za sve pacijente u Hrvatskoj.”

Osim sadašnjih kapaciteta Klinike za dječje bolesti Zagreb i drugih pedijatrijskih kapaciteta s područja grada, nova bolnica trebala bi osigurati i provedbu zdravstvene zaštite u području ginekologije i porodništva.

Komentiraj