POTICANJE NA NASILJE I MRŽNJU: Ivanu Đakiću po čl. 325 KZ-a prijeti do tri godine zatvora

Podijelite članak

Sa svih strana stižu osude ponašanja Ivana Đakića (22) sina HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji je priveden nakon što je Facebooku objavio sliku na kojoj ustaša drži odrubljenu glavu četnika te uz to napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

U međuvremenu se o slučaju oglasilo u Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

Ovo je njihovo priopćenje:

“Povodom zaprimljenih novinarskih upita odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida. (8. 1. 2019.)

O rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena. Državno odvjetništvo ovim priopćenjem ujedno odgovara i na prozivanja o nepostupanju po službenoj dužnosti”.

Podsjećamo na to kako glasi članak 325. Kaznenog zakona:

“Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Komentiraj