POSVOJENJE DJECE U KONGU: MVEP nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata – kaže Grlić Radman

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je u subotu ministar vanjskih i poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.

Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente.

“MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece”, istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkoj špici na Silvestrovo, javlja HRT.

Kazao je da ne može iznijeti druge informacije vezano uz optužnicu jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku, te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.