POSTOJI MOST-OVA PETORKA: Rekao je to ministar Panenić i dodao da možda razgovaraju i sa SDP-om

Podijelite članak

tomislav panenić

Procurila je informacija da je MOST osnovao nešto poput kriznog stožera, takozvanu petorku. O funkciji tog tijela Media servis je razgovarao s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, kao i drugim aktualnim pitanjima.

Što nam možete reći o tom tijelu i tko sjedi u tom tijelu?

“Ja mogu reći da moramo imati ljude koji u timu mogu razgovarati. Naravno, da je puno predmeta o kojima treba komunicirati. Nisu to tajanstvena tijela, to je oblik putem kojeg je najlakše funkcionirati.”

Tko sjedi u tom tijelu?

“Moram reći da ne mogu vas upoznati u ovom trenutku s tim podatkom.”

Koja je točno njegova funkcija? Neki kažu da je njegova funkcija i pripremanje buduće strategije odnosa prema SDP-u?

“Stvarno moram reći da mi je ovo prva informacija. Svaki predstavnici, oni komuniciraju sa svim zainteresiranim stranama, ako je SDP zainteresirana strana vrlo je moguće da i s njima razgovaraju.

Sad kad gledate unatrag iz ove perspektive, mislite li da bi vam bilo lakše da ste sastavljali Vladu sa SDP-om, a ne sa Domoljubnom koalicijom?

“Mi se nismo nadali da ćemo u bilo kojoj Vladi biti netko tko neće podmetnuti leđa. Prema tome, i ovoj Vladi želimo snažno dati naš doprinos, naši ministri i zastupnici da zastupaju reforme. Kad nas ocjenjuju unutar 100 dana, mi nismo ni naveli da će se te reforme moći ili morati dogoditi unutar 100 dana, ali mora biti model kako ih pokrenuti. Neke smo već pokrenuli, očekujem da će vrlo brzo sve reforme dobiti svoj oblik i da ćemo do kraja mandata imati najbolje rezultate tih reformi.”

Što se tiče INA-e i sukoba koji vode Hrvatska i MOL najavili ste nastavak arbitraže. Paralelno iz HDZ-a dolaze informacije da bi možda bilo pametno odustati od arbitraže, oni nisu optimistični oko ishoda. Raspolažete li vi istim informacijama, u čemu je problem?

“Ja raspolažem sa stavom Vlade, stav Vlade je da se arbitraža nastavlja, da se problematična pitanja moraju riješiti, da se intenzitet investicija koji je predviđen osnovnim ugovorom mora elaborirati kao takav doprinijeti razvoju INA-e. Želimo imati INA-u kao vertikalnu povezanu kompaniju koja će ne samo isporučivati gorivo potrošačima, nego i istraživati, proizvoditi, prerađivati naftu. Mislim da je to nacionalni interes”

Prema vašim informacijiama Hrvatska u arbitraži stoji dobro?

“Ja stojim iza stajališta da imamo argumentirane navode u našoj arbitraži i to je već sudskim putem izražene jasne odluke da imamo problema u odlukama koje su donošene naknadno i uopće nemam sumnje da je arbitraža u našu korist”.

Komentiraj