POSTIGNUT SPORAZUM: Hamas i Izrael prekidaju vatru na četiri dana

Hamas i Izrael dogovorili su prekid svih borbi u Gazi na četiri dana.

Izvor: Media servis

Dio je to sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Dogovor bi trebao omogućioti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze.

Prvi je ovo pozitivan dogovor između sukobljenih strana od početka sukoba, točnije od 7. listopada. Ipak, iako je izraelska vlada podržala dogovor s Hamasom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručuje:

“Dopustite da razjasnim: Mi smo u ratu i nastavit ćemo rat. Nastavit ćemo rat sve dok ne postignemo sve svoje ciljeve: eliminirati Hamas, vratiti sve taoce i nestale te osigurati da u Gazi ne postoji nikakva prijetnja za Izrael.”

Važnu ulogu u pregovorima imali su katarski dužnosnici, koji su danima najavljivali da je dogovor blizu. Poručili su da se nadaju da je ovo prvi korak prema deeskalaciji sukoba te da su sada usredotočeni na osiguravanje da se obje strane drže uvjeta sporazuma.

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je njima i Egiptu na ključnoj ulozi u pregovorima.

“Drago mi je što će se ove hrabre duše, koje su pretrpjele neizrecivo, ponovno ujediniti sa svojim obiteljima nakon što se ovaj dogovor u potpunosti provede”, objavio je Biden na društvenoj mreži X.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je dogovor te pozvao na “potpuni prekid izraelske agresije”.

O dobrim vijestima s Bliskog istoka oglasio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel: “Pozdravljam dogovor o oslobađanju žena i djece kao talaca u Gazi. Zahvalan Kataru i Egiptu koji su pomogli u tome. Hamas mora osloboditi sve taoce. Također je ključno iskoristiti ovu stanku u neprijateljstvima kako bi se omogućilo da maksimalna humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna.”

Na istom je tragu i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen:

“Iz sveg srca pozdravljam postignuti dogovor o oslabađanju 50 talaca i prekidu neprijateljstava. Svaki dan kada te majke i djecu drže kao taoce terorista je jedan dan previše. Dijelim radost obitelji koje će uskoro ponovno moći zagrliti svoje najdraže. I jako sam zahvalna svima onima koji su neumorno radili preko diplomatskih kanala posljednjih tjedana kako bi posredovali u ovom sporazumu. Pozivam teroristički Hamas da odmah oslobodi sve taoce i omogući im siguran povratak kući. Europska komisija će dati sve od sebe da iskoristi ovu stanku za humanitarni val u Gazu. Zatražila sam od povjerenika Janeza Lenarčiča da poveća daljnje isporuke u Gazu što je prije moguće kako bi se ublažila humanitarna kriza u Gazi.”

Stigla je i reakcija Ujedinjenog Kraljevstva, čiji ga je ministar vanjskih poslova David Cameron pozdravio je ovu odluku te poručio:

“Ova pauza pruža važnu priliku da se osigura da mnogo veće količine hrane, goriva i druge pomoći koja spašava živote može trajno stići do Gaze.”

Primirje su pozdravili i iz Rusije.

Kako navode iz Katara – četverodnevno primirje stupit će na snagu kroz 24 sata, a za to vrijeme izraelske obrambene snage nastavlju s napadima, piše Al Jazeera.