POSTIGNUT DOGOVOR: Štrajk se prekida – Plenković objavio što su dogovorili

Vlada će udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente, ali ne odjednom, dogovoreno je na današnjem sastanku.

Nastava, nakon 36 dana štrajka, počinje od utorka.

Od 1. prosinca se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od jedan posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine.

“Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijedilit do prosinca 2022. godine.

Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja”, rekao je Plenković.

”U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike”, zaključio je Plenković.

Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.

“Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude”, rekao je Plenković.

Sindikalist Branimir Mihalinec rekao je da su s Vladom postigli ”dobro kompromisno rješenje”. ”Konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana.

Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata. Riješili smo uredbu o koeficijentima i dogovorili sporazum za dodatke za nenastavno osoblje tako da će oni imati iste dodatke kao i nastavno osoblje. Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći’ prihvaćanjem ovih sporazume’, kazao je Mihalinec.

”Prihvaćanjem ovih sporazuma sindikati Vladi jamče mir”, poručio je i zahvalio svima koji su učitelje podržali u štrajku.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!