POSLJEDICE POTRESA: Na Banovini 30 tisuća oštećenih objekata, instalirano 300 kućica

Trinaesti je dan od potresa koji su pogodili Središnju Hrvatsku. Banovinu, potresom najteže pogođeno područje, tek čeka obnova, prijavljuju se štete, a na terenu se i dalje nalazi veliki broj pripadnika interventih snaga koji pomažu u normalizaciji života pogođenih građana. Vladajući zahvaljuju volonterima i poručuju kako država preuzima brigu za građane.

Izvor: Media servis

a području Sisačko-moslavačke županije dosad je prijavljeno 30 000 oštećenih građevina, a pregledano njih više od 13 i pol tisuća. Time je utvrđena neuporabljivost nešto manje od 2000 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo je njih oko 3000. Oštećeno je i 825 obrtnika te 619 OPG-ova, privremeno neuporabljivo je 12, a neuporabljivo 9 škola. Srećom, u cijeloj su županiji gotovo svi vrtići u funkciji. Na području Banovine stižu donirani kontejneri i mobilne kućice, no zbog velikog blata otežano je njihovo raspoređivanje i postavljanje. Ministar graditeljstva Darko Horvat:

“S današnjim danom na terenu je instalirano 297 stambenih jedinica iz resursa države koje su stavljene u uporabu. Još 70 kućica upravo stiže u luku Trst, to je donacija turske vlade, osiguran je prijevoz i one će već danas biti pretovarene na kamione i krenuti put Petrinje, Gline i Siska”, rekao je ministar Horvat.Iako procjena šteta i dalje traje, smanjenjem podrhtavanja tla stanje na petrinjskom području svakim je danom sve bolje, kaže za Media servis gradonačelnik Darinko Dumbović. “Bavimo se s nevidiljivim, ali značajnim problemima. Teško je reći što smo mogli napraviti više ili manje”, kaže Dumbović.

“Vidim da ljudi imaju jednu dodatnu energiju, pozitivnu energiju, to mi je najvažnije. Ono što operativno radi Stožer u samoj pojačanoj komunikaciji i sve što se bude događalo u idućih desetak dana, da taj akcijsko-intervencijski plan zaživi u svim mogućim strukturama, a to je i komunalna, i gospodarska, i socijalna, ali i ova humana infrastruktura koja je izuzetno važna za senzibilitet ovoga što mi proživljavamo”, poručio je Dumbović.Osim stambenog pitanja građana, na području cijele županije prioritet je podjela hrane. Postojeći sustav se mijenja, najavio je u programu Hrvatskog radija potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved.

“Želim se ovom prigodom zahvaliti svim ugostiteljima, obrtnicima, svim ljudima koji su dali svoj doprinos u trenutku nastanka potresa pa sve do sada, ali mi sad imamo obvezu osmisliti, pronaći održiv i zakonski prihvatljiv način dugoročnog osiguranja prehrane, stoga nam je prioritet u ovim danima osmisliti taj koncept. Svakako podcrtavam da narod koji je stradao na ovom području, neće ostati bez potpore, a poglavito neće ostati bez osigurane prehrane”, poručio je Medved.U plimi solidarnosti sudjelovao je i Hrvatski crveni križ. Iako je na terenu nešto manje volontera u odnosu na prethodne dane, u koordinaciji s drugim udrugama i organizacijama nemaju problem s ljudima, a na terenu su od prvih dana i timovi za psihosocijalnu pomoć. “Sustav pomoći funkcionira”, kaže za Media servis glasnogovornica Križa Katarina Zorić.

“Ono za čime vlada najveća potražanja jučer i danas su grijalice, topla odjeća i obuća te deke. Možemo zadovoljiti sve potrebe jer svega imamo dovoljno. Donacije neprestano stižu i hvala svim ljudima iz Hrvatske i inozemstva koje prepoznaju ozbiljnost trenutka i djeluju”, kaže Zorić.Podsjećamo kako pogođeno stanovništvo privremeni smještaj može potražiti i u jednom od 211 državnih stanova. Prijave se popunjavaju u područnim službama Petrinja i Karlovac te u sjedištima gradova i općina potresom stradalih područja. Također, svi oštećeni potresom mogu podnijeti zahtjev za jednokratnom novčanom pomoći u iznosu do 2.500 kn za samca, odnosno do 3.500 kn za kućanstvo. Sve aktualne podatke i informacije vezane uz potres i otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom možete pronaći na novoj web stranici Vlade potresinfo.gov.hr.

Komentiraj