POSLIJE STRAVE U NICI: Privode se sumnjivci – čak je 25 djece na aparatima za održavanje života

nica, terorizam

Francuska se još oporavlja od golemog šoka nakon prekjučerašnjeg napada pomahnitalog vozača kamiona koji je na nacionalni praznik u smrt poslao 84 osobe, a više od stotinu ranio.

Danas je prvi od tri dana žalosti koja su proglašena.

Francuske vlasti objavile su da pokušavaju utvrditi je li Tunižanin koji je posijao smrt promenadom djelovao sam ili je imao i suradnika, prenosi Media servis.

Jutros je policija uhitila četvoricu muškaraca za koje se sumnja da su povezani sa napadom, no drugih informacija još nema, kao ni potvrda da je Mohamed Lahouaiej-Bouhlelaj bio radikaliziran. BBC je dobio izjavu napadačeva oca, koji kaže da mu je sin patio od slomova u kojima bi “sve porazbijao”.

“Išao je psihijatru, svi su mislili da mu ide dobro, nakon rastanka sa ženom znao je imati epizode u kojima bi podivljao…ne znam”, rekao je otac Mohameda Lahouaiej-Bouhlela.

Susjeda 31-godišnjeg Mohameda opisala ga je kao povučenog, no i sumnjivog čovjeka koji je uvijek bio sam… “Izgledao je nekako zastrašujuće, ne mislim na fizički izgled, nego način na koji je gledao u nas”, rekla je.

Od više od 100 ozlijeđenih osoba, 50-ak je djece i maloljetnika, od kojih se njih čak 25 nalazi na aparatima za održavanje života.

Francuski predsjednik Francosi Hollande suočen je s kritikama – dok su mu i građani, ali i opozicija nakon napada na Charlie Hebdo i onog još krvavijeg u Parizu prije osam mjeseci davali podršku sada, nakon trećeg krvoprolića, postavljaju pitanje čine li on i sigurnosne službe sve što mogu i trebaju da se ovakvo što spriječi.

Više europskih zemalja podiglo je razinu opasnosti od terorizma, a Španjolska je pozvala građane da prijave svaku sumnju na radikalizaciju koju primijete.