POSAVEC OPET ŽUPAN: Velika pobjeda, pomeo suparnike – narod je stao uz njega

Konačno mogu odahnuti i žitelji Međimurja, a posebno oni koji su zdušno podržavali Matiju Posavca, vjerujući da može opet pobijedti konkurente za mjesto župana Međimurske županije.

Matiaj Posavec je opet postao župan u izbornoj utrci u kojoj se nije mnogo pojavljivao, nije imao ni neku veću kampanju, ali je vjerovao da Međimurke i Međimurci znaju što je sve dobrog učinio za županiju.

Prema privremenim rezultatima osvojio je gorovo 80 posto glasova (vidi dolje). Podsjetimo, u utrci s Posavcem bili su Fokusov Darko Zver, nezavisni Mladen Novak i reformistica Sandra Herman.

Valja reći da je Posavec osvojio novi mandat u kampanji koja je bila na mahove i prljava, jer su se u izbornoj šutnji pojavili i neki SMS-ovi s porukom da on odustaje od izbora.

A tko je, ukratko, Matija Posavec? Još kao mladić bio je poznat kao voditelj političkog talk showa na radiju, a to ga je i odvelo u politiku. Zlatko Tomičić, tada predsjednik Sabora, HSS-ovac, nagovorio ga je da uđe u stranku.

Brzo mu je povjerio i vođenje lokalne organizacije, ali 2002. Posavec izlazi iz stranke, te se vraća u medije i radi kao predavač u očevim autoškolama.

Onda ga poziva 2004. Dragutin Lesar, koji je bio međimurski dožupan, poziva u HNS, a 2008. Posavec je predsjednik međimurskog HNS-a. Iduće godine postaje zamjenik SDP-ova župana.

A godine 2013. kad su mu bile samo 33 godine postao je prvi put župan Međimurske županije. Četiri godine kasnije ponovno je izabran za župana, kao i na lokalnim izborima 2021.

U međuvremenu je napustio HNS i bio nezavisni kandidat, a mnogi međimurski političari, posebno iz redova HDZ-a, bili su uvjereni da je njegovoj političkoj karijeri kraj kada je podnio ostavku zbog sumnji u neke nepoćudne radnje.

HDZ je kalkulirao i razmišljao može li nakon što su “skinuli” Čačića u Varaždinskoj županiji, zavladati i Mešimurskom županijom.

Ali, kada se Posavec javio s kandidaturom znali su da nemaju kandidata koji ga može pobijediti, pa su svog kandidata najavili već sada za 2025. godinu.