PORUKE SA STRUČNOG SKUPA: Tradicijsku baštinu i bogatu folkloristiku približiti djeci

Tvrtko Zebec - predavanje

U organizaciji Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO i Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je stručni skup na temu nematerijalne tradicijske baštine i primjeni bogate folkloristike u radu s djecom predškolske i školske dobi.

Cilj je bio upoznati i educirati sve one koji su u neposrednom radu sa djecom o važnosti poštivanja tradicijskih vrijednosti, prateći lokalne specifičnosti kako bi se kod djece primjerenim sadržajima poticao razvoj tolerancije i poštivanja različitosti, toliko neophodnim u vrijeme opće globalizacije.

Program edukativnih radionica idejno je oblikovala dr.sc. Irena Miholić, znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, a istaknuti članovi Ansambla LADO dali su veliki doprinos u prezentaciji dijela bogatog opusa plesne i glazbene narodne tradicije.

Uloga djeteta u samom stvaranju tradicijske kulture putem kvalitetnih kreativnih radionica, ključna je i zato će iskustvo stečeno na skupu, nadamo se i pokrenuti kvalitetne aktivnosti u školama i vrtićima na tu temu.

Uvodna predavanja pripremili su dr.sc Tvrtko Zebec sa Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Martina Šimunković dipl.pov. umj., dipl.etnol., viša stručna savjetnica-konzervatorica odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture RH i Josip Forjan, ravnatelj posudionice i radionice narodnih nošnji.

(Gordana Ivas)

Martina Šimunković - predavanje

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!