PORUKA ZASTUPNIKU PETEKU: Sretno, pazi preko ceste!

Gradski zastupnik Renato Petek je na konferenciji za medije ispred Starogradske vijećnice predstavio svoja rješenja za prikupljanje i odvoz otpada te za provedbu mjera za unapređenje inkluzivnog obrazovanja djece s teškoćama. Svoje je prijedloge u tri točke uvrstio u dnevni red nadolazeće sjednice Gradske skupštine.

Odgovarao je i na pitanja o spalionici medicinskog otpada na Rebru, ali i novom sporazumu o suradnji Možemo i SDP-a.

Nakon što je prijedloge neuralgičnih problema građana Zagreba uputio u skupštinsku proceduru, zastupnik Petek je dobio “dobronamjernu” poruku od poznate mu osobe, a koju je prijavio policiji. U poruci stoji: Sretno, pazi preko ceste.

Tomašević u 11 mjeseci nije učinio ništa za provedbu mjera za poboljšanje potpore sustavu inkluzivnog obrazovanja djece s teškoćama

Jedan od Petekovih prijedlog tiče provedbe mjera za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu. Prije godinu dana Skupština je na moj prijedlog, kaže Petek, putem Kluba zastupnika SDP-a, usvojila, a gradonačelnik podnio izvješće o provedbi mjera koje su trebala unaprijediti sustav potpore djece s teškoćama. Kako u proteklih 11 mjeseci nije učinjeno ništa po donesenim mjerama, predlažem da se uvede rok za provedbu. Ako su odluku Skupštine mrtvo slovo na papiru, onda takvo djelovanje nikome ne koristi, neće vratiti povjerenje da smo mi tu za građane i usmjereni na rješavanje gradskih problema. Predlažem da se uvede rok provedbu mjera, sve pripreme koji treba pripremiti poput Akcijskog plana, do početka nove školske godine 2023./2024, pojasnio je Petek.

Grad Zagreb mora u svom trošku osigurati svu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada, a Čistoća redovno i učinkovito odvoziti otpad

Druge dvije točke tiču se na izmjena i dopuna odluka o odvozu otpada odnosno komunalnom redu, a odnose se na poboljšavanje sustava odvoza otpada. Petek smatra da nudi bolja rješenja od ranije donesenih te ispravak nepravde koja je učinjena dijelu građana prilikom donošenja odluka prošle godine i naglašava: Svi građani u Gradu Zagrebu moraju imati ista prava.

Ne možemo odlukama dijeliti i diskriminirati građane na one koji žive u centru u odnosu na one izvan njega. Ovom bi se izmjenama brisale propisane granice kojima je određeno da se u centru grada, staroj gradskoj jezgri, financiraju podzemni spremnici u trošku Grada, a izvan njega da svu infrastrukturu za otpad građani moraju financirati sami, iz pričuve, kredita ili direktnim financiranjem. Do sada su građani i pravne osobe, njih 400000 korisnika usluga gradske Čistoće, dobivali na korištenje sve kante i kontejnere u trošku Grada odnosno Čistoće i Holdinga. Stoga predlažem, kaže Petek, da se izmjenom odluke o odvozu otpada teret financiranja kompletne infrastrukture vezane uz otpad, bokseve, spremnike svih vrsta, prebaci u cijelosti na trošak Grada.

Drugi dio izmjena navedenih odluka odnosi se na sustav spremnika koji se ugrađuju. Trenutno temeljem odluke Skupštine u Zagrebu postoji samo jedna opcija: u gradu se mogu postaviti isključivo podzemni spremnici. To se mora mijenjati, u Gradu moraju biti otvoreni za sve sustave spremnika, tvrdi Petek, jer bi se netko mogao pitati, pogoduje li se time nekome? – pita se Petek. Stoga predlažem, nastavlja, da se odluka dopuni tako da navede kako na području Zagreba mogu biti postavljeni svi dostupni sustavi za odlaganje otpada, a Grad kada provodi odluku, će od ulice do ulice, kvarta do kvarta, odlučiti što je ondje najbolje rješenje. Boksevi nisu svuda idealno rješenje, a trenutno su oni jedina, legalna opcija za stanovnike izvan centra grada. Jedan boks za kante pokazao se u praksi skuplji čak i od polupodzemnog spremnika koji su i estetski prihvatljiviji, ekonomičniji i imaju puno veću funkcionalnost, pojašnjava Petek. Odvoz otpada svakodnevno funkcionira s velikim teškoćama. Grad prvo mora osigura svu infrastrukturu, a Čistoća redovno i učinkovito odvoziti otpad, a tek nakon toga se može krenuti s kažnjavanjem građana. Tek dobar i učinkovit sustav će motivirati ljudi da odvajaju više otpada te poštuju donesene odluke.

Nisam ni sanjao da će se poslije promjene vlasti itko koristiti prijetnjama

Vezano uz predstavljene točke dnevnog reda, doživio sam i izuzetno neugodnu situaciju, tvrdi Petek. Na informaciju da upućujem u skupštinsku proceduru predstavljne točke, koje smatram rješenjem na boljitak Zagreba i Zagrepčana, dobio sam poruku (“Sretno, pazi preko ceste”) koju sam prijavio policiji, a o tome sam pisao i na svojoj Facebook stranici. Nisam ni sanjao da će se poslije promjene vlasti itko koristiti takvim metodama. Ranije sam, u prošlom sazivu, dobivao anonimne poruke vezano uz svoje političko djelovanje, no ova je došla od osobe koju poznajem. Stoga je poruka ili stvarno glupa, ili vrsta prijetnje. No to neka odluči policija, zaključio je gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.

Tomašević je dao suglasnost Berošu za spalionicu na Rebru, i od tada šuti

Komentirajući izgradnju spalionice unutar KBC-a Rebro, zastupnik Petek kaže da građani imaju pravo sve informacije jer su one donedavno dobivane na kapaljku, rasprava o projektu je provedena skoro bez komunikacije s javnošću i, ako žele, nezadovoljni građani mogu prosvjedovati.

Zabrinjava me što gradonačelnik Tomašević o ovoj temu šuti, a još je 10. svibnja 2022. godine dao suglasnost za spalionicu infektivnog otpada, kaže Petek i dodaje, da je za Tomaševića i Grad spalionica u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom. Gradonačelnik je dugo šutio o ovoj temi, a uvjeren sam da je o tome znao sve i razgovarao s ministrom Berošem. Osobno smatram da takve vrste spalionice ne trebamo imati u gusto naseljenim područjima te da država mora preuzeti inicijativu i istovremeno riješiti pitanje zbrinjavanja medicinskog otpada svih bolnica. Tomašević nije direktno nadležan, to nije gradski projekt, no ima mogućnost izmjenom prostorno planske dokumentacije odraditi lokacije gdje se takve spalionice mogu realizirati, a gdje ne i time poručiti Berošu i javnosti slaže li se s lokacijom na Rebru ili ne.

U kostima osjećam da nikakvih promjena u odnosima Možemo! i SDP-a neće biti! Da se dogodio očekivani pomak već bi u javnosti znali za sadržaj i čitali o tome

Vezano uz pitanje o koaliciji i novom sporazumu SDP-a i Možemo!, Petek naglašava da nije upoznat sa sadržajem sporazuma, odnosno da će ga rado komentirati kada danas bude upoznat s finalnom verzijom. Dodaje da u kostima osjeća da potrebnih promjena ipak neće biti. Vjerujem, naglašava, da je u novom sporazumu napravljen pomak ili promjena u odnosu na stari, mediji bi vjerojatno već pisali o tome.

Bojim se, naglašava, da neće biti promjena u odnosima partnera koje bi značajnije utjecale na provedbu predizbornih obećanja. Iz medijski dostupnih mu informacija, temeljem sporazuma neće biti bolje uređen odnos između partnera, Tomaševića u izvršnoj vlasti i SDP-a koji drži većinu u predstavničkom tijelu. Tvrdi da se neće definirati poluge temeljem kojih bi utjecali jedni na druge kada je to potrebno, da se zaustavi, spriječi ili poboljša provedba nekih poteza, ideja ili projekata. Pitanje sporazuma regulira pitanje uspješne realizacije predizbornih obećanja, kako se partneri na tom putu mogu korigirati i usmjeravati prema uspjehu. Također smatra da je SDP u puno situacija i ranije morao reagirati, a nije, a kao zadnji primjer navodi odluku o poskupljenju cijene vode. Petek se, pita, čemu sve to, ako će članovi Gradskog odbora danas glasati za, a prije nekoliko mjeseci su bili protiv sadržajno sličnog dokumenta?