PORUKA VIDEOVEZOM: Zelenski svjetskim čelnicima na G20 iznio uvjete Ukrajine za mir

Kineski predsjednik Xi Jinping jučer je prvi puta razgovarao u četiri oka s Joe Bidenom otkako je on postao američki predsjednik, dan uoči početka summita skupine G20 na Baliju. Xi i Biden složili su se da se nuklearno oružje nikada ne smije koristiti, uključujući i Ukrajinu, navedeno je u priopćenju Bijele kuće.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je takvu izjavu i dodao kako svi razumiju kome su te riječi upućene. A u svom redovitom noćnom obraćanju Zelenski se dotaknuo stanja na bojištu:

”Kad postoji ukrajinska zastava, postoji civilizacija, postoji sloboda. Postoji socijalno osiguranje. Postoji infrastruktura. Postoji sigurnost. Ima ko da brine o ljudima. Ima sve stvari koje nestaju i koje se unište kad dođe okupator. Evo što znači ruska zastava – potpuna pustoš. Nema struje, komunikacije, interneta, televizije. Okupatori su sami uništili sve – namjerno. Ovo je njihova specijalna operacija”.

Videovezom Zelenski je ponovio uvjete Ukrajine za mir: “Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, poručio im je te ponovio uvjete Ukrajine za mir: nuklearnu sigurnost, osiguranje hrane, energetsku sigurnost, provedbu Povelje UN-a i obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe.

Dodajmo kako je Opća skupština UN-a odobrila rezoluciju kojom se Rusija poziva na odgovornost za invaziju na Ukrajinu, što uključuje i plaćanje odštete. Rezoluciju su podržala 94 od 193 člana skupštine. Hrvatska i BiH su glasale za, dok je Srbija bila suzdržana. Protiv rezolucije su glasale uglavnom afričke zemlje, Kuba, Sjeverna Koreja, Iran i Bjelorusija. Protiv je bila i Rusija, ali i Kina.