PORUKA KUJUNDŽIĆU: Ministre, medicinski helikopteri su nužda, a ne luksuz

Podijelite članak
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića da za nove medicinske helikopterime nema novca, pa će hitnu medicinsku pomoć s otoka i planinskih područja i dalje prevoziti stari helikopteri Hrvatske vojske razljutila je otočane, liječnike i udruge.

Reagirala je udruga Help – Helikopterima liječnici pomažu čiji je predsjednik Mladen Tureček istaknuo kako ministar ne razumije da je taj “luksuz” pitanje života i smrti.

Dodaje da MORH-ovi helikopteri Mi-8 ne rade hitnu helikoptersku medicinsku pomoć, već sekundarni medicinski prijevoz i ne mogu sletjeti ako nema pripremljenog heliodroma ili aerodroma. Osim visokih troškova leta i održavanja, Tureček ističe da je bez obzira na nedavni sretan ishod u situaciji poroda u transportnom helikopteru ugrožen život rodilje i novorođenčeta.

Upravo s Brača, točnije iz Supetra javila se gradonačelnica Ivana Marković koja je ministru na svom Facebook profilu poručila da su otoci izbačeni iz utrke za EU sredstva jer su proglašeni razvijenim područjima. Ističe kako stoga onda očekuju i “visoke standarde” normalnog poroda i liječenja a za koje ministar kaže da nema novca, prenosi Media servis.

Komentiraj