PORUKA BANDIĆU: “Jadan si, Milane, možda ti Martina Dalić zapali svijeću na Kamenitim vratima”

milan bandić, skupština

Poručili su mu to radnici DIOKI-a u priopćenju, ogorčeni odlukom zagrebačke Gradske skupštine, koja je jutros sa 26 glasa ZA prihvatila Bandićev prijedlog.

Piše: Kristina Bokanić

Bandić je, naime, tražio izvanrednu sjednicu kako bi se van snage stavio Zaključak, prihvaćen na prošloj sjednici, a prema kojem je Grad trebao otkupiti radničke tražbine DIOKI-a i Kamenskog, na račun komunalnih naknada koje su navedene tvrtke u stečaju plaćale Gradu Zagrebu.

Riječ je o 2,2 milijuna i nešto manje od 3 milijuna kuna, što je tek dio neisplaćenih radničkih plaća u ovim tvrtkama. Oporba razočarana, skupštinska većina – zadovoljna. Na pitanje što s ljudima koji su očekivali zarađeni novac, a neće ga dobiti, HDZ-ov Andrija Mikulić kaže:
“Mi smo i na nacionalnoj razini dali rješenje vezano za blokirane. Znate da je premijer s ministrom dao prijedloge rješenja. To ćemo činiti svaki dan kako bi riješili sve nagomilane probleme koje smo naslijedili od prošle nesposobne SDP-ove Vlade.”

Bandić je ovime debelo prekršio Zakon, jer odluka koju je prethodno prihvatila skupštinska većina nije opći akt, već pojedinačni akt, poručio je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš.

“Većina u skupštini odlučila je pokriti protuzakoniti gradonačelnikov potez i staviti vlastiti zaključak izvan snage iako za to nije bilo nikakvog razloga”, rekao je Tomašević.

Ovo je, inače, bila jedina točka dnevnog reda 12. sjednice, koja je sazvana jučer poslijepodne. Tri sata trajala je rasprava, međusobno vrijeđanje, omalovažavanje među zastupnicima. Pročulo se, čak, da će Neovisni za Hrvatsku, koji čine skupštinsku većinu, odbiti Bandićev prijedlog.

Pa su na koncu s oporbom i srušili kvorum. No jutros neočekivani preokret. Sjednica nije trajala niti 5 minuta, Bandićev prijedlog je ekspresno prihvaćen, a GLAS-ova Anka Mrak Taritaš pretpostavlja i zašto.

“Neovisni za Hrvatsku su koalicijski partneri gospodina Bandića, pretpostavljam da se gospodin Bandić strašno iznervirao kada je vidio da su Neovisni glasali zajedno s oporbom. Kako on bude vrlo uvjerljiv u nekim drugim stvarima, sigurna sam da ih je on uvjerio zašto to mora biti. Razlog koji su naveli je da na Facebooku nisu oni bili navedeni među onima koji su podržali taj prijedlog vezano za pomoć radnicima čija su poduzeća otišla u stečaj”, istaknula je Mrak Taritaš.

Ovom odlukom poručeno je svim radnicima u Hrvatskoj, da nisu više radnici, već radilice, kaže SDP-ov Saša Molan.

“Način kako nažalost Grad funkcionira, ne pomaže građanima koji se nađe u situaciji da firme u kojima su radili završe u stečaju, a ne mogu naplatiti svoja potraživanja, svoje plaće. To je dio koji nedostaje Gradu Zagrebu, ovoj vlasti, odnosno gradonačelniku i vladajućoj koaliciji”, naglasio je Molan.

Odluku Skupštine komentirao je i gradonačelnik Bandić.

“Inače ja sam poznati borac protiv radničkih prava. Ja se ne bi iznenadio da ovih dana i to izađe negdje. Da brinem protiv radnika Imunološkog, protiv radnika Sljemena u Sesvetama, protiv radnika Zagrepčanke, protiv radnika DIOKI-ja, protiv radnika Tiska. Imali smo presicu prije dva tjedna, da nije bilo razumijevanja novog povjerenika i gradonačelnika Zagreba i mojih suradnika, nagodba o Agrokoru bi bila dovedena u pitanje i odgovorno tvrdim da je ne bi bilo i tri i pol tisuće ljudi bi ostalo bez posla”, izjavio je Bandić.

Komentiraj