POREZ NA NEKRETNINE: Hoće li ga biti – o špekulacijama ministar Marko Primorac

Ima mnogo onih koji su suglasni da je porez na nekretnine dobra ideja, što smatra i sam ministar Marko Primorac, novinari su ga pitali zašto se on ne uvodi.

Primorac je rekao da je porez na nekretnine vrlo osjetljivo političko pitanje i da definitvno neće biti uveden u mandatu ove Vlade, s obzirom da je bitno poštivati ono što stoji u programu Vlade, u kojem ga nema.

Većina zemalja Europske unije ima taj porez, napomenuo je Primorac, no i dodao da još ne postoji jasan konsenzus o tome na koji način bi on trebao biti obračunavan i što bi trebala biti porezna osnovica.

Ocijenio je da je porez na nekretnine instrument koji bi jedinicama lokalne samouprave “upotpunio cijeli paket” koji imaju na raspolaganju i dodatno im povećao autonomiju.

Rekao je i da taj porez nije lako uvesti, s obzirom na preduvjete poput sređivanja dokumentacije i zemljišnih knjiga. “Ako ikad bude donesena odluka da se taj porez uvede, trebat će obaviti sve predradnje, a to zahtijeva određeno vrijeme”, kazao je Primorac, napomenuvši da te pripreme mogu trajati i nekoliko godina, pa je pošteno uvođenje poreza najaviti na vrijeme.

S obzirom da porez na nekretnine izaziva velik interes javnosti i na nekoliko pokušaja da se uvede, Primorac smatra da su za njegovo uvođenje potrebni i široki konsenzus i široka javna rasprava.

“Ukoliko bude prostora i ‘plodnog tla’ da se tako nešto učini, to je potrebno jako dobro iskomunicirati i pojasniti građanima o čemu se radi”, dodao je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!