POREZ NA EKSTRA PROFIT: Ne znam u kojoj državi živi ministar Primorac – kaže Hrvoje Bujas

Prosječne plaće u zemlji rastu na papiru, ali realnost je drugačija uprvo zbog rekordne inflacije. Sindikati očekuju povišice, a poslodavci poručuju da će, u slučaju da Vlada ne predstavi određene mjere za olakšavanje poslovanja, krenuti u prosvjed.

Izvor: Media servis

Prosječna mjesečna neto plaća za lipanj u Hrvatskoj je iznosila 7.711 kuna što je u usporedbi s prošlom godinom nominalno više za 7,5 posto, a realno niže za 4,1 posto objavio je Državni zavod za statistiku. Realnost je drugačija zbog rekordne inflacije koja je dosegnula 12,3 posto. Kako se očekuju i rekordni prihodi od turističke sezone, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel za Media servis je istaknuo što od Vlade očekuju:

“Očekujemo u privatnom i u državnom sektru povećanje plaće. Dakle, u državnom i u javnom sektoru sigurno da postoji temelj zato što je i najavljeno kroz ovu kvalitetnu turističku sezonu, u konačnici pa i sve ovo povećanje cijena kroz PDV išlo je u prilog Vladi i državnom proračunu tako da tu se definitivno mora ići u povećanje plaća. U privatnom sektoru će to biti malo teže ali u svakom slučaju naći ćemo način kako u privatnom sektoru iznaći način povećanja plaća.”

Poslodavci se pak ne slažu s izjavom ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je jučer rekao da se dio poduzetnika našao u teškoj situaciji vezanoj za energente jer nisu potpisali ugovor s distributerima na vrijeme kada je cijena bila niža. Ne slaže se ni predsjednica Udruženja ugostitelja pri HGK Jelena Tabak koja je za Media servis rekla:

“Ugovori za energente se potpisuju od godine do dvije nema nekih dugoročnih ugovora jer nitko ni ne može u trenutku kada je cijena dobra i prihvatljiva potpisati na dugi rok. To je možda bilo prije, ali zadnjih godina to nije tako. To je prva stvar. Druga stvar ugostitelji su ugostitelji nisu energetski stručnjaci. Oni svoje poslovanje gledaju dva tri koraka unaprijed a energetika nije nešto što bi, na takav način, trebali voditi računa.”

Neki poduzetnici iskoristili su ovu situaciju za nepotrebno dizanje cijene stoga je ministar financija Marko Primorac spomenuo mogućnost uvođenja poreza na ekstra profit, na što predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, kako je rekao Media servisu, ne gleda blagonaklono.

“Ja doista ne znam u kojoj državi živi ministar. S obzirom da plaćamo tri puta startnu veću tarifu struje, s obzirom da imamo 400 i nešto parafiskalnih nameta, s obzirom da imamo drugi najveći PDV u EU , 25%, s obzirom da imamo čitav niz nebuloza, regula i iznimno neefikasnu javnu upravu, uvođenje nekakvog dodatnog nameta je doista samoubilački potez. Ako želite protjerati sve investitore, potencijalne investicije unutar tvrtki koje su zdrave koje mogu investirat onda slobodno uvedite tako nešto ali onda možete slobodno i potpisati svoju ostavku.”

Također, ako Vlada ne poduzme korake kako bi olakšala život gospodarstvenicima, Bujas najavljuje masovni prosvjed za kraj rujna ili početak listopada koji će nazvati “Skinite nam se s grbače”.