POPUŠTANJE MJERA: Više slobode – što bi sve moglo biti otvoreno od 1. ožujka

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, govorio je na današnjoj pressici Stožera i o popuštanju mjera.

“Ovaj tjedan počeli su razgovori. Ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve je na epidemiološkoj situaciji, koja je unatoč određenim povećanjima dobra.

Hrvatska je u samom vrhu zemalja kad govorimo o niskom broju incidencije u odnosu na 100.000”, rekao je Božinović, dodavši da to govori o povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

“Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko Hrvatske i u tom smislu ćemo razgovarati i s resornim ministrima. Nama je cilj isti.

Cilj nam je da se što više toga normalizira u našim životima, da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti. Sigurno da ni 1. 3. nećemo otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije, ali mislim da ukoliko se ovakvi trendovi nastave razvijati, ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost određenih popuštanja sigurno da postoji. Ja tu ne bih htio biti konkretniji”, rekao je Božinović, dodavši da će se na sastancima dogovoriti konkretni detalji.

“Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija odnosno govoriti o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati”, rekao je Krunoslav Capak.

Kako je Index doznao još sredinom prošlog tjedna, popuštanje mjera bi trebalo uključivati i toliko očekivano otvaranje terasa kafića.

Ilustracija

Ako u sljedećih nekoliko dana ne dođe do promjene, od 1. ožujka će se otvoriti terase kafića i restorana. No prema informacijama iz izvora bliskog Stožeru, neće se otvarati zatvoreni dijelovi kafića i restorana, što je realno očekivati najranije u travnju.

Nakon što se otvore terase gosti najvjerojatnije neće moći ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda radi korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana i da se ondje počnu posluživati gosti. U Stožeru zatvorene prostore i dalje smatraju iznimno velikim rizikom kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Otvaranje sporta u zatvorenom

No zato će se otvoriti sport u zatvorenom.

Iako su prve informacije govorile kako će se od 1. ožujka otvoriti samo sport u zatvorenom za djecu, Index doznaje kako bi se trebao otvoriti sav sport u zatvorenom, naravno uz epidemiološka pravila koja će se propisati.

Podsjetimo, prema mjerama koje su trenutno na snazi otvorene su teretane, bazeni te beskontaktni pojedinačni sport u balonima.

Popuštanja za sajmove

Popuštanja bi trebalo biti i kada je riječ o sajmovima, no nije još potpuno jasno pod kojim uvjetima.

Izgledno je otvaranje sajmova na otvorenom.

Stožer je sklon otvaranju sajmova na kojima se prodaju ili izlažu proizvodi, no možda bi se ograničila konzumacija jela i pića kako bi se spriječila pretjerana okupljanja i druženja.

Moguće još neke manje korekcije

Dozvoljeni broj ljudi na raznim okupljanjima ne bi se trebao značajnije mijenjati, moguće su tek manje korekcije. Moguće je da ograničenje okupljanja osoba iz više od dva kućanstva od zabrane postane preporuka, no to se i ranije nije ni na koji način striktno provodilo.