POPUŠTANJE MJERA: U subotu se vjernici vraćaju u crkve – djeca 11. svibnja u školu

U prvoj smo fazi popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa i spremamo se za ‘novu normalu’, termin kojeg koristi Nacionalni stožer pa postane dio svačijeg vokabulara.

Izvor: Media servis

Uskoro kreće i druga faza. Stožer pegla upute i dokumente koje će odobriti Vlada na sutrašnjoj sjednici, a među tim uputama su i one za održavanje misa, kao i budućnost školovanja. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je izjavio:”Hrvatski Zavod za javno zdravstvo završio je draft preporuka za državnu maturu i draft preporuka za funkcioniranje škola. On je jutros poslan resornom ministarstvu i sad resorno ministarstvo ima određeno vrijeme aa da svoj primjedbe, komentare i mi ćemo to sve skupa kompilirati. Dogovor je da se to sve skupa objavi u četvrtak”.

Od 11. svibnja, odnosno u trećoj fazi najmlađi učenici trebali bi se vratiti u škole i djeca u vrtiće, a kako doznaje Jutarnji list, vjerski objekti bi se trebali otvoriti već u subotu 2. svibnja, neće biti propisan maksimalan broj vjernika na misama po kvadratu crkve, nego obaveza držanja distance, bit će uklonjena blagoslovljena voda, provodit će se dezinfekcija, a starijima preporuka da ne ulaze u crkve. Mnoge smeta, odnosno zanima po čemu su epidemiološki rizici veći u kazalištima, nego u crkvama koje će svoja vrata prije otvoriti. Capak na to kaže:

‘S obzirom na to da kazališta na komercijalnom principu funkcioniraju, ako mi propišemo tu socijalnu distancu i mjere, hoće li im se isplatiti pripremati predstave? Ali mi smo svakom slučaju to spremni razmotriti. Zašto kazališta nisu došli na red? Zato što imamo tu faznost, postupnost i oprez u opuštanju mjera pa zato još kazališta nismo obrađivali kao i kina, koncertne dvorane, nogometne stadione i slične stvari”.

A uzrok ovih mjera, epidemija koronavirusa u Hrvatskoj danima je pod kontrolom. Povećanje ukupnog broja slučajeva je značajno usporilo. Jučer smo imali samo osam novozaraženih, ozdravilo je 66 osoba. No loša vijest je ta da su još četiri osobe izgubile život.