POPUŠTANJE MJERA: Plenković se sastaje sa Znanstvenim vijećem

Ako je suditi po brojkama, s jučerašnjih 283-oje novozaraženih, na nešto manje od 6900 testiranih, smiruje se epidemiološka situacija u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

“Nadamo da ćemo se provedbom cijepljenja na jesen vratiti ili bar približiti normalnim uvjetima života”, rekla je za Media servis pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

U zemlji je jučer počelo i cijepljenje AstraZeneca cjepivom, a prvih 3000 doza stiže i u hrvatsku metropolu. Bubaš onima koji oko učinkovitosti ovog cjepiva dvoje, poručuje:

Sva cjepiva prisutna u Hrvatskoj su registrirana i to po najvišim standardima EMA-e. Zbog toga ne sumnjamo u njihovu sigurnost i kvalitetu. Ta cjepiva u gotovo 100 postotnom iznosu sprečavaju zarazu, a u slučaju zaražavanja štite cijepljenu osobu, naročito one iz ugroženih skupina”, naglašava Bubaš.

Teško je odrediti koliko ćemo građana procijepiti do ljeta, rekla je Bubaš i objasnila da sve ovisi o organiziranosti, broju dostupnog cjepiva, isporuci, ali i odazivu građana. A mogu li Hrvati uskoro očekivati i rusko cjepivo Sputnjik V koje je već odobreno u našem susjedstvu? Iako još nema službenog zahtjeva od hrvatske strane, rusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj poručuje kako je spremno pomoći u dijalogu.

“U Lancetu je neki dan objavljena studija koja pokazuje da su rezultati treće faze ispitivanje ruskog cjepiva na 20 tisuća ispitanika vrlo dobri. To je svakako vjetar u leđa ruskom cjepivu. Za pretpostaviti je da će Rusija vrlo brzo predati registracijske dokumente EMA-i na odobrenje. Ako to bude tako i kada jednom budu registrirani onda nema razloga ne razmišljati i o tom cjepivu u budućnosti. To cjepivo ima jako dobre ocjene i ako bude registrirano, zašto ne.”

Nacionalni stožer u 11 bi sati trebao održati redovitu press konferenciju u 11 sati, a danas je na rasporedu i sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj bi trebala biti iznesena mišljenja epidemiologa, znanstvenika, o mogućem popuštanju mjera 15. veljače.

Komentiraj