POPUŠTANJE MJERA OD USKRSA: Ugostitelji dolaze na svoje – moći će koristiti potpune kapacitete

Stožer civilne zaštite raspravlja o novom popuštanju epidemioloških mjera koje bi trebale biti usuglašene do Uskrsa, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Izvor: Media servis.

Doznaju da bi se trebala ukinuti ograničavanja radnog vremena kao i COVID potvrde za sva mjesta i događaje, osim u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi.

Navodno bi se trebale ukinuti i mjere vezane za ograničenje broja osoba u zatvorenim prostorima i na otvorenome, ali bi ostale postojeće mjere na graničnim prijelazima jer su usklađene na razini Europske unije.

Sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

Što se tiče nošenja maski, trebale bi ostati obavezne u zatvorenim prostorima gdje se predviđa okupljanje većeg broja ljudi, u trgovinama i javnom prijevozu, a na radnim mjestima bi maske postale samo preporuka tamo gdje nije moguće održati propisani razmak.

Preporuka bi nošenje maski trebala postati i u kinima i kazalištima, a ugostiteljima bi se vratila mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, odnosno plan je ukinuti propisane razmake između stolova.

Popuštanja se spremaju i za škole i fakultete. Na stolu je prijedlog da se po hodnicima više ne bi trebale nositi maske, a razgovara se i o ukidanju testiranja ostalih učenika, ako se u razrednom odjeljenju pojavi pozitivan učenik.