POPULACIJA AFRIKE BUJA: Samo će Etiopija sa 100 narasti na 243 milijuna do 2100. godine

afrika, etiopija, djeca

Sterilizacija muškaraca, odnosno vazektomija, postala je uobičajen zahvat u Africi.

Pripremila: Gordana Ivas

Osobito je popularna i zastupljena među farmerima koji se na operaciju odlučuju poslije četvrtog djeteta. Jer, veći broj djece ekonomski je neodrživ u afričkim obiteljima.

Etiopiju tako nazivaju prijestolnicom vazektomije. Zanimljivo je da u ruralnim dijelovima zemlje, obitelji sa 6 ili 7 djece su uobičajena pojava dok u Adis Abebi, glavnom gradu, prosjek je ispod dvoje rođene djece po ženi.

Dakle, urbana područja prošla su već tzv. demografsku tranziciju.

Devedesetih godina prošlog stoljeća populacija Etiopije rasla je 3,5 posto godišnje. Danas svaka žena u ovoj zemlji u prosjeku ima 4,1 djece (na globalnoj razini prosjek je 2,5) i populacija godišnje raste za 2,5posto. Do 2050. godine, stopa rasta će se smanjiti na oko 1,3 posto, ali će do 2100. godine populacija Etiopije ipak iznositi oko 243 milijuna što je drastičan rast u odnosu na sadašnjih 100 milijuna, ili 18 milijuna 1950. godine.afrika, djeca

Činjenica da populacijski rast Afrike ne usporava brzinom kojom su demografi očekivali, naročito je alarmantna. UN je tako 2004. godine prognozirao da će do 2100. godine populacija Afrike porasti sa 900 milijuna na oko 2,3 milijarde, dok će svjetska populacija skočiti sa 7,3 milijarde koliko ima danas na 9,1 milijardu.

Ali, najnovije procjene govore u prilog tome da će globalna populacija 2100. godine iznositi 11,2 milijarde. Dakle, čak 2 milijarde ljudi više nego što je ranije procijenjeno, rodit će se upravo u Africi. Veliki broj njih će tražiti bolji život u Europi. Ono što je osobito važno je da će do 2100. godine Afrikanci činiti 48 posto ukupne svjetske populacije ispod 14 godina starosti.

Do danas, starosna struktura svjetske populacije bila je piramidalnog oblika – djece je više nego mladih, mladih više nego sredovječnih, sredovječnih više nego starih. Kako današnja djece stare, gornji dijelovi piramide će se širiti, a donji će vjerojatno ostati isti.

Na taj način, afrički “baby boom“ će onemogućiti okretanje piramide koje bi se gotovo sigurno odigralo, ali će istovremeno predstavljati najveći izazov za sve stariju i manju populaciju zapadnog svijeta.