POPLAVE U HRVATSKOJ: Rekordni vodostaj Mure, vrhunac vodenog vala prošao Zagreb

Vodeni val koji je stigao iz Slovenije nakon obilnih kiša radi velike probleme u Međimurskoj županiji gdje je na snazi izvanredna obrana od poplave.

Vodostaj rijeke Mure još uvijek raste, a već je na rekordnoj razini od 538 cm rekao je za Media servis zapovjednik DVD-a Mursko Središće Rajko Bogdan.

“Mi se borimo s pumpama i tu u Središću držimo pod kontrolom, jedino nizvodno su počeli problemi, u Miklavcu prelijeva nasip i u Podturnu polagano propušta, a kako bude dalje budemo vidli. Nije dobro jer iz Slovenije javljaju da se digo vodostaj za još 10 centimetara i to su rekli da bude pred večer stiglo tu na ovaj vodostaj ”

Vreća za pjesak ima dovoljno, a za sada stanovnici nisu u neposrednoj opasnosti.

“Jedino ove pumpe velike, sada će još jedna stići, koje prepumpavaju naš kolektor. Tu nam je dosta pritisak zbog oborinskih voda iza naših leđa i kiše koja je pala, ali nadam se da budemo uspjeli. Mi imamo gospodarske objekte koji su u nižim slojevima i tamo je poplavljeno. Za sada imamo jednu dvije kuće koje su ugrožene, ali budemo probali riješiti da voda ne uđe u kuće.”

Vodeni val prošao je Zagreb gdje je od sinoć u funkciji oteretni kanal Sava – Odra. Najgore je bilo na području Općine Brdovec gdje je voda došla do 50-ak kuća. U Drenju Brdovečkom je poplavljeno desetak kuća, ljudi se evakuirani, a spašeno je i desetak pasa. Vodostaj Save je u padu.