POPLAVE I DALJE PRIJETE: Kritičan je vodostaj Mure, u porastu Sava kod Rugvice

I dalje je kritičan vodostaj Mure koja je “oborila rekord” iz 2014. godine. U porastu je i Sava kod Rugvice. Vodni val ide dalje prema Sisku i Petrinji.

“Situacija nije najbolja, ovo je povijesni vodostaj”, kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak dodajući da je sreća što su kuće na najkritičnijim točkama na povišenom terenu.

Srpak kaže kako treba biti zahvalan vatrogasima, CZ-u i firmi Tegra koja je dala pumpe za ispumpavanje vode. Da se voda ne ispumpava centar mjesta bi bio pod vodom. Za evakuacijom stanovnika zasad nema potrebe, a što se tiče štete koja će nastati na gospodarskim objektima, on kaže kako će onima koji nisu osigurani pomoći.

“Toplo se nadam da je ovo takva godina, da ovo nije naša budućnost. Ako jest, morat ćemo svašta nešto mijenjati u filozofiji obrane od poplava, gradnji vodotokova…”, govori.

“Povijesno visoki vodostaji rijeke Mure prate se u Međimurju na nekoliko branjenih područja. U Murskom Središću trenutno je izmjereno 535 cm i ugrožena je jedna kuća, jednako kao i u naselju Miklavec na području općine Podturen gdje vatrogasci postavljaju zečje nasipe. U Svetom Martinu na Muri zatvorena je cesta koja vodi prema Sloveniji. U naseljima Žabnik, Marof i Vrhovljan potencijalno je ugroženo 15-ak kuća.

Foto: Vatrogasci Mursko Središće

Tri osobe su evakuirane iz jedne kuće koja je u poplavnom području. HGSS redovito provjerava dronovima plovne objekte.Veliki protok vode iz Austrije i Slovenije podrazumijeva potrebu dodatnog učvršćivanja nasipa na čemu se intenzivno radi. Prati se situacija i reagira. Na terenu je i dvjestotinjak vatrogasaca iz 15-ak DVD-ova.

Veliki protok vode na rijeci Dravi stvara dodatne probleme, no prati se situacija te za sada nema opasnosti za stanovništvo. Dodatno se učvršćuju nasipi kod naselja Pušćine”, rekao je za N1 međimurski župan Matija Posavec.

Hrvatske vode progasile su izvanredno stanje u Rugvici. Vodostaj Save u 12 sati je bio +923 s tendencijom porasta.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!