POPIS STANOVNIŠTVA: Kreće 8.000 popisivača – radit će i vikendom

Počinje druga faza popisa stanovništva. Samopopisivanje je gotovo i danas na teren izlazi 8.000 popisivača. Polovica njih posjeduje COVID potvrde, a za ostale je omogućeno besplatno testiranje tri puta tjedno. Kućanstava će obilaziti sedam dana u tjednu, objasnio je glavni koordinator Damir Plesac.

Izvor: Media servis

‘‘Neko okvirno radno vrijeme je od devet pa do 20 sati. Određeni ljudi su kod kuće prijepodne, a neki poslijepodne. Zato je ustvari i dobro što mi imamo lokalne popisivače koji znaju navike građana na području na kojem žive.‘‘

Osim što će popisati one koji to nisu učinili sami, popisivači će od samopopisanih građana tražiti šifru koju je svaki građanin dobio po završetku ispunjavanja formulara.

‘‘Ono što bi isto napomenuo, s obzirom na to da smo imali dosta upita građana koji bi htjeli promijeniti neki svoj iskaz na određena pitanja, to će biti omogućeno u trenutku kada popisivač dođe preuzeti šifru.‘‘

Građani popisivače mogu prepoznati po akreditaciji, majici s logom popisa stanovništva i prijenosonom računalu.

Da je u ovom pothvatu popisa stanovništva izlazak na teren nužan, smatra i predsjednik Zoran Milanović.

‘‘Računati da bi se to sve obavilo elektroničkim putem i vjerovati da će to biti vjerodostojno, a bitno je da bude, to je naivno. Dakle opet će trebati ići od vrata do vrata. Ne ide drukčije bez obzira na sve platforme. E-Građani je i moje dijete, odnosno član obitelji moje Vlade i mojih suradnika, ali on ima svoje limite.‘‘ poručio je predsjednik.

Komentiraj