POMOĆ ZA STRADALE OD POTRESA: Evo tko sve ima pravo na 2000 kuna

Novim paketom mjera pomoći u iznosu od 700 milijuna kuna obuhvaćene su i osobe stradale u potresu, a koje još žive u privremenom ili zamjenskom smještaju na području Sisačko-moslavačke županije, Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Zagrebačke županije i u Gradu Zagrebu.

Izvor: Media servis

Ministar graditeljstva Ivan Paladina potom je objasnio tko će imati pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

”Ovom odlukom dodijelit će se ukupan iznos od 15 milijuna kuna za pomoć osobama koje se nalaze u privremenom smještaju poput zamjenskog smještaja, privremenog smještaja u mobilnim stambenim jedinicama, kontejnerima ili kontejnerskim naseljima ili kolektivnom smještaju. Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvari će osobe koje su na dan 1.prosinca 2022. godine bile u statusu korisnika privremenog smještaja i to u iznosu od 2.000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu”.

Uz jednokratnu pomoć, Vlada je također produžila paket mjera koje provodi oko dvije godine za još šest mjeseci, a riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenju autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produžetaku besplatnog prijevoza vlakom i otpisu potraživanja nastalih po osnovi HRT pristojbe.