POLJORPRIVREDA: Lazar Grujić – Političke burleske i akrobacije s izvozom u Kinu

STRANKA UMIROVLJENIKA: Ne trebamo premijera retoričkog 'alfa mužjaka' kojem su svi papci

Piše: Lazar Grujić

Nedavno je održan festival pršuta na kojem smo čuli od proizvođača ove hrvatske delicije kako nema dovoljno domaćeg materijala i proizvođača svinja za njihove potrebe, piše čelnik Stranke umirovljenika.

Istovremeno od proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina stižu poruke kako su prisiljeni uvoziti mlijeko tj. mlijeko u prahu jer se sve više zatvaraju domaće farme. Slično je i s jajima, povrćem, voćem i raznim žitaricama a svakodnevne se situacija pogoršava jer mladi ljudi odlaze osobito sa slavonskih sa sela i lakše im je u Irskoj konobariti i prati čaše nego doma obrađivati zemlju.

Unatoč tome gromoglasno naš ministar poljoprivrede u špic postolama i čak potpredsjednik vlade najavljuje veliki izvoz poljoprivrednih proizvoda ne bilo kamo već u jednu od najmnogoljudnijih država – Kinu. Uzevši u obzir da Gavrilović koji je nekada imao razgranatu proizvodnju i mnoštvo kooperanata te uvozi meso posve je jasno kako nam je poljoprivredna proizvodnja uništena.

Stoga je potpuno nejasno što bi mogli izvoziti i u kojim količinama našim brodograđevnim spasiteljima i graditeljima mosta na Pelješcu. Jedino ako nije ponovno riječ o novoj političkoj burleski u režiji vladajućih ili totalnom neznanju i prijevari ako je suradnja potpisana s predsjednikom kućnog savjeta jedne kineske zgrade.

U suprotnom nemamo logičnog objašnjenje za ovaj potez, iako nam na pamet pada još jedan razlog koji uključuje ono u čemu smo vrlo vješti, a to je preprodaja i šverc. Možda će naša država preuzeti ulogu prekupca i nakupca za kinesko tržište i plasirati robu iz europskih i drugih zemalja kao što to radi uvozni lobi u našoj državi.

Kako nemamo hrabrosti i odlučnosti tim rabotama stati na kraj bolje se u njih uključiti i od toga imati čak i materijalne osobne koristi. Nekako nam se čini da je to i ovog puta prevagnulo u ovom gospodarskom potezu i kao mnogo puta do sada privatni i lobistički interesi su prevladali nad općedruštvenim.

Žao nam je samo članova Povjerenstva za sukob interesa koji će ponovno imati puno posla ako ih političari ne eutanaziraju, a na dobrom su putu da to naprave. Nakon toga ništa i nitko im više neće stajati na putu u njihovim prljavim i kriminalnim rabotama jer sve državne institucije godinama ne rade svoj posao.

Ustavni sud kao najviša sudska instanca pri tome je postao perjanica nesposobnosti, političkog uhljebljivanja i nerada. U stvari državne institucije ponajviše su u funkciji zaštitite javnog kriminala i korupcije. S druge strane vrše prisilu nad običnim građanima koje za par kuna institucije blokiraju i ovrše. I ponovno u dosluhu s institucijama poput bilježnika i odvjetnika koji legalno uz politički blagoslov deru kožu narodu.

Dokle će ovakve političke burleske prevladavati na hrvatskoj političkoj sceni pitanje je svih pitanja.

 

 

 

Zagreb, 19. 06. 2019. godine

Lazar Grujić dipl.oec.

predsjednik Stranke umirovljenika