POLITIZACIJA S MILIJUNIMA: Neozbiljna reakcija Dumbovića – tvdi župan Žinić

”Prespavao sam i prelomio. Neću uzeti 30 milijuna kuna koje je župan Ivo Žinić, od ukupno 100 milijuna za područja pogođena potresom, dodijelio Petrinji. Ako Vlada želi pomoći Petrinjcima, neka nam izravno pošalje pomoć, i to na temelju stručne procjene”.

Izvor: Media servis

Rekao je to gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović za Jutarnji list i dodao da smatra da je kriterij pri raspodjeli novca bila politička pripadnost, a ne razina štete od potresa i broj ljudi koje treba zbrinuti.

”Nema nikakvog stranačkog ključa i to nikad nitko nije spomenuo, ovo je po meni najbolja moguća podjela”, rekao je Žinić koji tvrdi da ne zna zašto ga Dumbović proziva.

”Ja bih rekao da je to neozbiljno. Odlukom Vlade ministar Marić, ministar Horvati i župan Žinić su imenovani u povjerenstvo i sukladno procjenama i određenim analizama napravljena je preraspodjela sredstava na način da je grad Petrinja koji je najviše oštećen dobio 30 milijuna kuna. Grad Glina 25 milijuna, Sisak 20 milijuna, općina Lekenik 5 milijuna i još pet-šest općina po 500.000 kuna. Ovo nije novac za obnovu kompletne štete koja je nastala i koja će sigurno u Petrinji biti daleko veća. Ovo su sredstva koja je Vlada odmah dala i dovoljna su. Ovih 30 milijuna kuna je više od 50 posto godišnjeg proračuna grada Petrinje. Mislim da ovo nije korektno od gradonačelnika. To je najmanje što mogu reći”.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je jedini logičan način da se novac uplati županiji koja raspoređuje kome će koliko ići i da je Petrinja dobila najviše. Više puta je naglasio da tu nije kraj i da će biti još financijskih sredstava na raspolaganju.

”Ne bih ulazio u motive, ali zaista u ovim trenucima kada cijela Hrvatska pokazuje maksimalnu razinu solidarnosti, kada Vlada, ali i sve službe na terenu rade 24 sata na dan kako bi pomogla ovom području, sada ne treba dizati tenzije po pitanju pomoći. Ovo je prva pomoć koja djeluje prema tome da se ove najkratkoročnije posljedice potresa saniraju. Ovaj potez smatram da nije nužan u ovom trenutku i ja bih zaista pokušao smanjiti tenzije, prestati od ovoga raditi bilo kakav javni diskursi i idem u pomoći svi koji možemo prema svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije da se što prije vrate u normalan život”.

Na Dumbovićevu reakciju osvrnuo se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. ”Županija Sisačko-moslavačka neće nikoga ostaviti samoga. To je Vlada svojom inicijalnom pomoći pokazala. Ovdje ne treba politizirati s milijunima. Vlada je odvojila taj novac kako bi u početku pokazala želju, volju da se izvrši prva sanacija. Naravno da će se i kasnije sređivati, vidjeti zapravo koje su još druge potrebe”.

Komentiraj