POLITIKA: Vladimir Šišljagić – Korona COVID-19 osobito opasan nedjeljom ?!?

Foto: Facebook
Piše: Vladimir Šišljagić, čelnik Snage Slavonije i Baranje

„Nedjelja, prokleta nedjelja, nigdje nikog, pustinja…. Čekamo, mi samo čekamo, na tankom ledu plešemo… Dolazi duga, duga noć, al’ i ona mora proć’…. Šutimo, mi samo šutimo, ….., a nije istina, ja znam da nije istina…….otvori oči, pogledaj što je iza oblaka……….“

Zabrana rada trgovinama nedjeljom i blagdanima dugogodišnja je tema jalovih i besmislenih političkih rasprava. Za trajno i zakonsko rješenje ovog pitanja ni jedna politička vlast nije imala snage i volje, jer je procjenjivala da bi im to narušilo rejting i rezultat na izborima. Pa su poslodavcima ostavili prostor za neprimjerenu eksploataciju radnika nedjeljom i blagdanima.

Vjerujem da radnici u brojnim djelatnostima ne bi imali problem raditi nedjeljom i blagdanima, da je njihov rad u neradne dane odgovarajuće vrednovan i plaćen. Uz uvjet da u svakom trenutku i bez ikakvih posljedica, sami mogu odlučiti da li u neradne dane žele raditi ili ne.

U pravnoj državi ovo pitanje rješava se zakonom koji jasno određuje obveze poslodavca, materijalna i sva druga prava radnika glede rada u neradne dane.

U Hrvatskoj ovo pitanje rješava korona epidemija. Pa Nacionalni korona krizni stožer donosi odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima. S nesuvislim obrazloženjem da je, za razliku od preostalih šest dana u tjednu, rad trgovina nedjeljom posebno rizičan i opasan po zdravlje građana, te da je to preporuka epidemiološke struke. Nakon čega domaća i svjetska medicinska znanost i struka s velikim zanimanjem očekuje od hrvatskih epidemiologa pojašnjenja njihovih najnovijih znanstvenih i stručnih spoznaja o selektivnoj i pogibeljnoj nedjeljnoj opasnosti od korona COVID-19 virusa u trgovinama !

Politička vlast nas uvjerava kako dosljedno prati preporuke struke. Znači li to da je struka procijenila da korona COVID-19 nema učinka u vrijeme predizbornih i izbornih političkih aktivnosti? I da se svenarodni izborni korona party može provesti bez opasnosti po zdravlje nacije? U svakom slučaju i o ovoj temi bit će zanimljivo, nadam se ne i tragično, poslušati stručna i znanstvena obrazloženja i stajališta Nacionalnog kriznog stožera i političke vlasti.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/notes/snaga-slavonije-i-baranje/korona-covid-19-osobito-opasan-nedjeljom-/2572222626211008/” bottom=”30″]

Komentiraj