POLITIKA: Tihomir Dujmović – Može li u svojoj “igri” Plenković promašiti važan penal?!

Igrao je, (iz hrvatske perspektive po meni) posve krivo na Merkelicu jer je bila najmoćnija političarka Europe, neokrunjena kraljica Europske Unije, igrao je potom i na Macrona, kao njemačku desnu ruku, makar nije bilo osobito inteligentno kupovati zrakoplove od zemlje čiji čelnik je ne tako davno rekao da je NATO mrtav.

Piše: Tihomir Dujmović

Do uvredljivosti je ignorirao američke prijedloge da već jednom sagradi LNG terminal, samo što ovdje nitko ništa ne pamti. Igrao je na one koji su bili u Uniji „Bog i batina“ i kao savršeno poslušnog podržavali su ga bezrezevno. Odatle je izlazila njegova arogancija, točno odatle! Iza mene stoje najmoćniji ljudi Unije, zato mi svi vi u oporbi djelujete smiješno pa ću vas vrijeđati do iznemoglosti. I tako je i bilo.

A onda se karta okrenula, a Plenković je savršeno razumio promjene i evo ga: hvali se LNG terminalom kojeg je ignorirao do razine diplomatskog skandala, podiže borbenu gotovost vojske, nabraja do zadnjeg streljiva broj pušaka i vojne opreme koju šalje u Ukrajinu, a toliko je sad uronjen u rat u Ukrajini da nema pametnijeg posla negoli obilaziti prvih desetak izbjeglica u hotelu Plitvice!

Jer on savršeno razumije da je to slika koju žele vidjeti nove gazde! I neka bude tako, jer su se napokon poklopile njegove ambicije i hrvatski nacionalni interesi! Imamo sreće! A onda stiže najnovija vijest! Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan, Gabrile Escobar ističe: “Očekujemo važno izaslanstvo iz Hrvatske kako bismo razgovarali o produbljivanju strateškog partnerstva između SAD-a i Hrvatske. Uključeno je sve: obrana, politika, energija, obrazovanje, trgovina i ulaganja. Tražimo način kako produbiti partnerstvo jer je Hrvatska spremna. Dokazala je da je vrlo važan partner u onome što radimo u regiji i svijetu. Preuzela je ulogu snažnog vođe“.

Ovi panegirici s kraja priopćenja eksplicitno se tiču Plenkovića, jer se Milanović u ovom ratu iskompromitirao preko svake mjere. Escobar dakle najavljuje sastanak hrvatskog izaslanstva u Washingtonu i taj sastanak će nesumnjivo imati dalekosežne posljedice da ne velim povijesne posljedice za Hrvatsku. Povijesna prilika za Hrvatsku, povijesna prilika za Hrvate u BIH, životna prilika za Andreja Plenkovića!

Može li se promijeniti iz temelja, pa iz briselskog poslušnika postati nacionalni lider što mu se sad zapravo stavlja u zadatak?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala totalinfo.hr.