POLITIKA: Tihomir Dujmović – Kako Plenkovićeva dvoličnost i demagogija iritiraju

Da se ne sjećamo kako je Amerika godinama tražila, molila, sugerirala, inzistirala, sve do toga da je američki predsjednik Trump morao javno na onom skupu u Poljskoj upozoravati Kolindu Grabar Kitarović, a zapravo Plenkovića, da već jednom sagrade LNG terminal na Krku, čovjek bi zadovoljno klimnuo glavom kad se neki dan premijer hvali sa LNG-em na Krku.

Piše: Tihomir Dujmović

Ovako, ta dvoličnost iritira. Jer je Hrvatska doslovno godinama ignorirala američki prijedlog o gradnji LNG-a i odugovlačila ga koliko je god mogla! Iako je to i onda i danas bio hrvatski nacionalni interes prvog reda. Ali nije bio njemački! Plenković je odugovlačio preko svake mjere, jer je to bio naputak Njemačke i Plenkovićeve velike zaštitinice gospođe Merkel koja je energetski plinski biznis vidjela s Rusijom, a ne s Amerikom. Amerikance nije moguće vječno izbjegavati i ignorirati, pa je tako i Hrvatska bila prisiljena na kraju balade napraviti LNG.

On je sad ratom u Ukrajini došao u prvi plan, ali gle što je politika i gle tko se hvali LNG-em: nitko drugi nego Andrej Plenković! Kad bi htjela, Kolinda Grabar Kitarović bi o tome mogla cijelu knjigu pisati! E sad, sad, kad je naputak iz Bruxellesa novi, sad kad je Rusija deklarirani neprijatelj, sad je Plenković u prvim redovima, jer je to „europska politika“, ne zato jer je ovakav stav pitanje hrvatskih nacionalnih načela. Sad, kad savršeno razumije promjenu politike, sad kad mu je dopušteno vući poteze koji su ujedno i potezi hrvatskih nacionalnih interesa, sad Plenković hitno hoće uskočiti u novi vlak i to u prvi razred.

Nakon što na stotinu mjesta nije svjedočio borbi za hrvatske nacionalne interese, on u ovom dramatičnom ratnom trenutku koji savršeno koristi da makne pažnju javnosti s realnog raspada Vlade, do te razine koristi ratnu situaciju da je stao ispred nacije i ustvrdio da je „hrvatska vojska podigla stupanj svoje pripravnosti“! Cijela nacija je razabrala da je eto on taj, formalno zacijelo Vlada, ali je prezentirao tako da shvatimo da je on taj koji je tako nacionalno zabrinut da je dao nalog da vojska podigne stupanj borbene pripravnosti da eto zaštiti i Hrvatsku i njene granice i sve moguće hrvatske nacionalne interese, jer eto on bdije nad njima i nama!

PLENKOVIĆ MANIPULIRA LAKOĆOM I VJEŠTINOM

Tisuću puta sam poželio vidjeti iskrenu njegovu brigu o nacionalnim interesima ali je nije bilo, a nije je bilo jer ta ljubav i nacionalna briga nije bila naložena iz Bruxellesa! A ono što nije naloženo odande, on ne radi! Zato nema nikakve dramaturgije kod njega glede demografije. Zato nema nikakve dramaturgije prema činjenici da nam Srbi svojataju i dubrovačku književnost i Bunjevce. Nitko nije naložio da se ovdje nastupa hrvatski, pa onda i on šuti. Zato je njemu svejedno grade li Grci ili Austrijanci prilazne ceste na Pelješcu.

Nacionalnog lidera bi žderala slika u kojoj mu država više nema građevinske operative niti za sagraditi pristupne ceste jednom mostu! Nezamislivo je da je Tuđman živ, a da u Zagrebu dvije godine nakon potresa ni jedna jedina kuća nije obnovljena. Nezamislivo. Ali, kad ni to nije naredba iz Bruxellessa, neka pričeka Zagreb i cijela Banovina!

Kad je idući dan reagirao predsjednik Republike da prekine idiličan marketing premijera-Hrvata, onda su strukture dobile zadatak da ispeglaju tu tvrdnju tezom da je samo podignuta briga, koncentracija, predanost poslu i sličnim frazama. Zašto ovo ističem? Pa zato jer Plenković nevjerojatnom lakoćom, ali i vještinom manipulira. Dok je Merkelica tražila da se LNG ne gradi, on je tu bio poslušnik i LNG se nije gradio. Kao što se bradleyi nisu kupovali, niti se ikada razgovaralo o kupnji američkih zrakoplova.

Dakle, dok europske sile imaju antiamerički stav ima ga i on. Makar je takav stav vrlo često protuhrvatski! Veži konja gdje ti (europski) gazda kaže, gazda koji ti jedini jamči diplomatsku karijeru! Makar to bilo i protivno hrvatskim interesima. Sad je naputak šalji oružje Ukrajini, diži stanje pripravnosti vojske da upozoriš na situaciju u BIH i Plenković je opet poslušan. No i u jednom i u drugom slučaju, on je samo poslušnik! Koji do te razine misli da mi, ali baš ništa ne pamtimo, da se hvali sa LNG-em! Meni je dakako drago da on vuče hrvatske poteze, iz kakvih god to motiva bilo, ali ne volim kad od nas radi budale. Ali, niti ta metamorfoza neće uspjeti jer Plenković uporno ne razumije koga ima u svojim političkim njedrima.

PUTIN,LUKAŠENKO I PUPOVAC,JEDINA TRI POLITIČARA KOJI IMAJU RAZUMIJEVANJA ZA VUČIČEV STAV O RATU

Dok se on istinski, ovaj put istinski trudi biti i politički Hrvat i političku Europljanin, jer toje  sad jedno te isto u priči o Ukrajini, njegov glavni politički partner, čovjek koji će mu doći političke glave, njemu i HDZ-u, Milorad Pupovac, izjavljuje glede Vučićevog stava o ratu u Ukrajini da „Vučićeva stajališta oko rata u Ukrajini treba shvatiti kao poruku mira!“. I to je rečeno u danu u kojem je europski parlament s grožnjom primio isti taj Vučičev stav. Za kojeg Pupovac ima silnog razumijevanja!

Putin, Lukašenko i Milorad Pupovac, desna ruka Andreja Plenkovića, jedina tri političara koji imaju razumijevanja za Vučičev stav o ratu u Ukrajini! Nitko u Bruxellesu ne vidi Vučićevu izjavu kao „poruku mira“ svi govore o „velikom razočaranju“ tom izjavom. Kako u Bruxellesu zacijelo nemaju bakarićevskog razumijevanja za specifičnu poziciju hrvatskih Srba, ova izjava bi se mirno vani mogla čitati kao izjava glavnog koalicijskog partnera istog tog Andreja Plenkovića.

U prijevodu, čak i kad sjajno odigra jednu partiju, čak i kad tu naglu metamorfozu promptno obavi, čak i kad savršeno koristi argumente koji intimno uopće nisu njegovi, poput LNG-a, čak i kad se igra vojskovođe i sve to više manje sjajno radi, iza čoška ga dočeka Milorad Pupovac, čovjek koji uopće nije iz njegova filma. Konzekventi politički Srbin koji uvijek s jednom nogom i jednom rukom drži kvaku beogradske vlasti i ekvilibrira. No, ovo su vremena odluke, jednoznačnosti. Plenković to savršeno razumije, ovo su vremena kad se testira krajnja lojalnost i odanost i kad nema prevare. U tom smislu Pupovac je samo konzekventan. Uvijek odan u prvom redu Srbiji. I zato je ta koalicija bila i ostala istinski protuprirodni politički blud.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala totalinfo.hr.