POLITIKA: Milivoj Pašiček – Zbog partijskih ulizica vladajućih ukinimo Aktualno prijepodne u Saboru

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Koliko nisko može čovjek pasti u ime partijske poslušnosti u strahu od pogleda velikog vođe i njegove ministarske pratnje može se redovito vidjeti na aktualnom satu kada se vladajući redom svojim zastupničkim pitanjima servilno dodvoravaju i dokazuju vjernost po gotovo sjevernokorejskom modelu.

Nabacuju se ili vođi, ili njegovoj pratnji, unaprijed dogovorena pitanja na koja se daju odgovori počesto čitanjem s papira kako bi se iz sveg glasa puhalo u trubu svih mogućih uspjeha, jer neuspjeha naravno nema.

Na tom putu svetosti zastupnici vladajućih pomno paze ne bi li se slučajno ogriješili i promijenili redosljed riječi u dogovorenim pitanjima kako ne bi zbunili nepresušni izvor hvale u svim dimenzijama. Jer, u Hrvatskoj na svim planovima, kada se gledaju i slušaju igrokazi s pitanjima na aktualnom satu koje postavljaju zastupnici svojima, teku med i mlijeko. Narod živi u blagostanju, problemi ne postoje, jer vladajući su sve to riješili.

Tužno je i jadno gledati kada se ti bezlični zastupnici srozavaju pitanjima na razinu ulizivanja onima s vrha a sve s ciljem stranačke promidžbe. I nije ih pritom sram javnosti što podvaljuju i što pokazuju svoj lik i djelo ponizujući se, otvarajući mogućnost svojim pozicioniranim šefovima da odgovaraju po onoj staroj “hvalite me usta moja”.

Ne, nije ih sram. Ta HDZ-ova dodvornička zastupnička sitnež natječe se tko će držati perjanicu udvorništva i samohvale i tko će ispasti veći u očima velikog, najvećeg i nepogrešivog vođe i njegove svite. Jer, valja se potruditi da ne dođeš u nemilost, da zadržiš udobnu i dobro plaćenu fotelju saborskog zastupnika na grbači naroda. Da traješ što duže i da ne propustiš priliku umrijeti s partijskom knjižicom. Jer i tada ona ima neku moć.

I zato je poželjna retorika poput one koju je pokazala Maja Grba Bujević, članica Stožera civilne zaštite i HDZ-a, koja je među ostalim, hvaleći ministra zdravstva Vilija Beroša oko obrane od korone, rekla: “”Malu ste Hrvatsku stavili uz bok svjetskih sila odgovorom na noćnu moru…” Ili kada Ljubica Lukačić kaže da se borba protiv korone dobila uz “pametnu i razboritu vladu”, pa slavodobitno pita – što je vlada učinila za očuvanje radnih mjesta? I zamislite, dobila je odgovor iza kojeg samo što se nije čuo pljesak.

Na naručenim tupavim pitanjima, na odgovorima za koje se zna kakvi će biti, demokracija u Saboru ne samo da umire, već postaje ruglo. I zato bi, kada HDZ već neće pristati na normalno i jedino ispravno rješenje, a to je da zastupnici vladajućih nemaju pravo na pitanja na aktualnom satu, da pitanja postavljaju samo oporbeni zastupnici, trebalo aktualni sat ukinuti. I to što prije zbog moralne i svake druge higijene.

Komentiraj