POLITIKA: Milivoj Pašiček – Zastupnici će 19 dana farbati jaja, ali bolje nego da farbaju nas

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Nije trebalo dugo čekati. Saborski zastupnici opet su otišli na odmor od teškog rudarskog rada, nakon što su bili na odmoru od 16. do 28. veljače, a da nitko nije znao zašto.

Sada su veliki radnici opet na odmoru od 23. ožujka do 11. travnja, ali znamo zašto – Uskrs je i njima treba nešto više vremena nego običnim građanima – podanicima da pokupuju sve što im treba za blagdane, ali i da se posvete kreativnom i maštovitom farbanju jaja.

A to je možda i dobro, jer bolje da farbaju jaja nego građane, koje su već namazali svim mogućim bojama, pa i preko očiju da što manje vide.

Jer, i sami su valjda shvatili da je gledati Sabor i one koji tamo povremeno navraćaju doista sve mučnije. Mnogi, uglavnom ne dolaze, možda tek provlače kartice, ali je bjelodano jasno da ih na radnim mjestima nema. Kada se raspravlja i o nekim vrlo važnim temama i zakonima slika koju vidimo sve češće je sramotna. Tek nekoliko zastupnika, često pet ili šest tu sjedi, a ima ih čak 151 koji primaju za naše uvjete sjajne plaće. A onda, gle čuda, na dan dizanja ruku, petkom, ipak se pojave kako bi što brže glasali za ono što moraju i opet – nestali.

No, valja primijetiti kako i tu pokazuju nervozu, naravno oni iz ešalona vladajućih, ako se slučajno netko iz oporbe javi jer ima nešto za reći. Sve je to njima dosadno, sve je to njima zanovijetanje, gubljenje vremena, pa ako netko iz oporbe i dođe do riječi petkom, kad je predsjednik Gordan Jandroković uvijek tu, on se pretvara u ulogu razrednika koji mora redovito stišavati „klince“ u sabornici. Valjda oni petak, kada se jedino vide u nešto širem krugu, koriste i za međusobno upoznavanje pa su zbog toga bučniji nego inače. Jer, više nije ni tajna kako se gospođe i gospoda koji griju zajedničke saborske klupe i odlučuju kako će živjeti hrvatski građani niti međusobno ne poznaju. Barem neki od njih. A red je da se barem pred odmor podsjete jedni na druge.

uskrs sabor

Podsjećamo, prošlog ljeta zastupnici su se odmarali kao niti jedan radni čovjek u Hrvatskoj – 60 dana. Potom su bili i na zimskom odmoru, kao niti jedan djelatnik u Hrvatskoj – 30 dana. Pa su se onda opet odmarali u veljači s vikendom u komadu 12 dana! Sada će s uskršnjim pisanicama uživati u komadu 19 dana. Ali, ne brinite, sve je po zakonu, onakvom kakav su oni pisali.

„Status državnog dužnosnika podrazumijeva da dužnosnik svoju dužnost obavlja neprekidno od dana stupanja na dužnost do dana razrješenja s dužnosti, odnosno do stavljanja dužnosti u mirovanje. Jednostavnije rečeno, zastupnička dužnost nema ‘propisano radno vrijeme’ pa tako ni regulirano pitanje godišnjih odmora u smislu kako to propisuje Zakon o radu.“

Eto, vrlo lijepo i jasno napisano, posebno da “da dužnosnik svoju dužnost obavlja neprekidno”. Znači, trebao bi tu sjediti, zastupati one koji su ga birali, raspravljati, raditi svoj prvi i najvažniji posao za koji se prima plaća. Ali, vidi vraga – dužnosnik nema propisano radno vrijeme. I što sad, osim – sad ga vidiš, a onda ne vidiš – točnije uopće ga ne vidiš.

Za razliku od njih poslodavac “šljakera” vidi i kad ne bi došao neopravdano dan, dva na posao dobo bi narodski “cipelu”! A kad je super radnik, za njega, običnog “šljakera”, koji ima tri, četiri i pet puta manja primanja od zastupnika – dužnosnika, u Zakonu o radu u čl. 77 jasno stoji i koliko se može odmarati: „Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna“. Naravno, i to su pisali oni. Zato ste ih birali da vam kroje sudbinu. I tko vam je kriv?! Krenite i vi u Sabor.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!