POLITIKA: Milivoj Pašiček – Vlada kao protočni bojler i “čistilište” za raj u Saboru

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

I Milan Kujundžić je odletio iz ministarske fotelje. To je već 14. ministar koji je napustio Banske dvore dok ih vodi Andrej Plenković. Pravi leteći odred kakav je nemoguće naći u svijetu, pa je Hrvatska najvjerojatnije i u tome rekorder.

I naravno, nitko od njih, bez obzira na niz afera, na slaba ili nikakva postignuća u svojim resorima, reći će kako ni za što nisu niti krvi a niti odgovorni. Svi ti otužni odlasci kaon a nekoj pokretnoj traci velika su šamarčina i samom premijeru Plenković, koji je sve njih slijepo branio, a sam se volio hvaliti postignućima svoje Vlade.

No, neslavni rekordi u lošem kadroviranju sigurno će ga okarakterizirati kao najneuspješnijeg u povijesti na tom planu. Bit će zabilježeno i to da da su oporba, pa mediji i javnost kontinuirano upozoravali na niz nepravilnosti u radu i ponašanju pojedinih ministara, ali premijer Plenković ništa od toga nije želio vidjeti, pa je čak pokazivao i otvoreno slavljeničko raspoloženje kada su i nakon traženje opoziva njegovi problematični ministri ostajali u sedlu.

Najnoviji primjeri za to su Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić, Goran Marić i sada Milan Kujundžić, koji su uz to sjedili i u bezbroj upravnih vijeća, nadzornih odbora, savjeta, skupština, povjerenstava… Sa smjenama je Plenković uvijek odugovlačio, petljao, ne želeći potpisati kapitulaciju, da bi na kraju morao.

A gospoda su iz Vlade odlazila uzdignute glave, visoko moralni, bez grijeha, za nagradu s nastavkom političke karijere u Saboru kao zastupnici, ili barem koristeći povlasticu 6+6, što znači šest mjeseci pune plaće i još šest pola – za nerad. Ostali su i ugledni članovi HDZ-a, a bez obzira na cijelu trakavicu afera i sumnjivih poslova ni pravosuđe ih još za ništa konkretno ne terete, iako su im imovinske kartice bitno deblje nego prije no što su sjeli u fotelje.

I tako, moglo bi se reći kako ova HDZ-ova Vlada funkcionira kao pravi protočni bojler u koji se mirno ulazi, prolazi kroz “čistilište”, a potom izlazi sa stalnom mogućnošću otvorenih vrata raja što se zove Sabor, jedan od naših vrlo uspješnih trgovačkih centara. Tako smo vjerojatno i po tome jedinstveni primjer u svijetu da ljudi, k tome i s putrom na glavi, dobiju “cipelu” u Vladi a potom odlaze u parlament da bi donosili zakone po kojima će građani plesati.

Jedinstveni smo u svijetu i po tome da premijer po sili mijenja minister kao kravate, da mu odlazi čak 14 ministara, a on ostaje čvrsto u sedlu i ne pomišlja kako bi i sam trebao odstupiti. K tome valja podsjetiti kako ni oni ministri koji su još u svojim foteljama uz premijera, ne uživaju baš neko opće povjerenje. Na rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak već je dugo povika, a tražen je i njezin opoziv.

Marko Pavić toliko je talentiran i sposoban da je promijenio već dvije ministarske fotelje, pa nakon što je doživio kritike u onoj ministra rada i mirovinskog sustava, ostao je nezamjenjiv, i sada je minister regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Kakvo nam je pravosuđe – znamo, nepromijenjeno, u problemima, ali kritike na račun Dražena Bošnjakovića premijeru ništa ne znače. A idu i neke oštrice prema Tomislavu Ćoriću, ministru zaštite okoliša i energetike.

Ministar obrane Damir Krstičević pleše po rubu nako što je već jednom i sam ponudio ostavku, pa potom nije uspio kupiti zrakoplove. Sada ide nova trakavica o borbenim zrakoplovima, a vrijeme ovoj Vladi curi jer istek mandata i nije tako daleko. Andrej Plenković je odlučio plesati do kraja ma kako izgledao taj ples. Za nadati se kako ga u tom zanosnom plesu neće napustiti, naravno silom, još neki ministar.

Komentiraj