POLITIKA: Milivoj Pašiček – Virus jači od koronavirusa napao zastupnike – ime mu je nerad

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Već mjesecima virus pustoši naš Sabor, jer saborske zastupnike, njih 151, uglavnom je nemoguće vidjeti na radnom mjestu.

I ako su građani baš jako zabrinuti je li riječ o koronavirusu, valja odmah reći kako se radi o možda i opasnijem virusu za hrvatsko društvo – virusu nerada i neodgovornosti na koji su gospoda zastupnici već imuni i ne može im baš nikako naštetiti, jer bio zastupnik ili ne bio u, kako znaju reći, našem najvišem domu, plaća, i to ne mala, sjeda.

Već je i otužno gledati kako se tu trgovačku koaliciju batinom tjera i onda kad moraju doći da bi izglasali ono što su skuhali. Jer, kvorum je sve veći problem. A kada se i pojave da bi stisnuli gumbiće koje moraju, nestaju prije no što ste im uspjeli vidjeti lica. Zato oni koji vode sjednice, posebno petkom, kao ovaj put HDZ-ov vitez Reiner, izgledaju jadno pozdravljajući zastupnike i zakazujući sljedeću sjednicu, a u dvorani nema ama baš nikog.

Nije još 1. travanj, ali odavno je sve ovo jedna prvotravanjska šala, koja naravno nije i ne može biti smiješna. Jer, zastupnici, osim iznimki, uopće se ne ponašaju kao da su predstavničko tijelo građana i nositelji zakonodavne vlasti u državi koja je i njihovom zaslugom na mnogim područjima dosegla samo dno. Nije ih briga što sjede u foteljama jedne od najkorumpiranijih država u kojoj se nekažnjeno pokralo milijarde, a i dalje se krade. I oni naravno snose veliki dio krivice što je u Hrvatskoj, osim deklarativno, posve zamrla borba protiv korupcije.

Hrvatska drži neslavni rekord među državama članicama Europske unije, jer je zadnja na ljestvici po povjerenju građana i poduzeća u neovisnost sudaca i sudova. Više od 75 posto građana Hrvatske, ali i poduzeća, percepciju neovisnosti sudstva smatra ili „vrlo loše“ ili „prilično loše“. Gotovo 70 posto njih smatra da je razlog tome miješanje ili pritisak na sudstvo od Vlade i političara.

Za nadati se kako nositelji zakonodavne vlasti znaju da je Hrvatska pri vrhu tablice EU po mnogim negativnostima, ali i rekorder po izdvajanju za zakonodavnu i izvršnu vlast. One nas koštaju čak 4,7 posto BDP-a, što je udjel od 16,4 milijarde kuna, dok je u EU prosjek 1,8 posto! Uz sve to u zemlji iz koje bježi sve veći broj ljudi, državni sektor se ne smanjuje, već i raste, kao da zbog manjeg broja stanovnika koji je već pao na oko četiri milijuna imaju više, a ne manje posla.

U Hrvatskoj radi oko 1,54 milijuna ljudi, a za državu, oni koji primaju plaću iz proračuna, više od 235.000 ljudi, s tim da i to nisu potpuni podaci jer je do njih nemoguće doći. No, i ove brojke kazuju kako je to debelo previse za malu zemlju poput Hrvatske u kojoj je sve manje ljudi, sve manje djece, a sve više umirovljenika. Oni koji rade teško da mogu nahraniti sve te uhljebe, koji se uglavnom zapošljavaju sa stranačkom knjižicom. Među njima su i oni u Saboru, kojih je previse, koji ne dolaze na posao, a uzimaju iz kase onih koji bi u trenu dobili otkaz kada bi se ponašali poput njih.

Komentiraj