POLITIKA: Milivoj Pašiček – Vikali su da je porez na nekretnine veleizdaja, a sada će oderati narod kao ovce

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Svako malo se pitam zašto i do kada će narod šutjeti i trpjeti dok mu se neprestano ulazi u džep, i dok ga svi ti politički mudroseri, zgubidani, foliranti, mini politikanski trubaduri i vrtni patuljci svih partijskih boja deru i šišaju kao ovce.

I onda mi sinulo zašto je sada tako. Pa ovo je vlast, ili Vlada, koja se prva u hrvatskoj povijesti pobrinula da narodu čestita sljedeću 2018. godinu već sada, gotovo na početku ove, 2017. To još nikada nitko učinio nije. Od 1. siječnja 2018. Vlada uvodi novi namet za građane – građevinsku rentu, uz već najavljeni porez na nekretnine! To su te velike reforme HDZ-a i Mosta i to opet na račun građana, a ne na račun svoje pameti i države. Shvatili vladajući, HDZ odavno, Most vrlo brzo, da u narodu čuče ovce, i to one najkrotkije, najstrašljivije, pokorne, koje još uvijek daju toliko „vune“ da ih se može šišati kad god se njima gore, mešetarima, prohtije.

Vole mutikaše tu hrvatsku narodnu šutnju, to hrvatsko blejanje samo po kafićima i birtijama, te bune bez pobune, to laprdanje i klepetanje protiv vlasti, a zapravo klanjanje vlastima do poda. Jest da vlast obmanjuje ili točnije – laže, ali koga briga kad lažu „naši“. Sve je manje pameti, a i sjećanja u Hrvata brzo blijede. Jer, da nije tako sjetili bi se da je samo nagovještaj SDP-ovog ministra Slavka Linića o porezu na nekretnine u HDZ-u izazvao ratno stanje. Nazivali su to veleizdajom, udarom na 99 posto građana koji su desetljećima štedjeli gradeći kuće i vikendice. Rekli su da je to agresorski potez, da će zbog poreza na imovinu sve pokupovati stranci… Pa, jesu li danas HDZ i Most agresori i veleizdajnici? Ili? „Dići ćemo svoj glas protiv nepravednih poreza i protiv novih nameta, odnosno protiv poreza koji dovode do još dubljeg raslojavanja hrvatskog društva i do još veće nepravednosti”, vjerodostojno je govorio Goran Marić, sada novi ministar za kojeg je izmišljeno i ministarstvo. Tko je tu danas vjerodostojan? Premijer Plenković i njegova svita? Pa, ne sjedi li on s tim istim ljudima koji su pljuvali po porezu na nekretnine, a sada ga sami uvode?! Ne sjedi li on za stolom s ministrom Goranom Marićem koji je vrištao protiv tog poreza, a sada vjerodostojno šuti?!

Narodu, u kojem čuče ovce, vlast pljuje ravno u lice. Otima, guli ih i dere. I neka. Jer zašto ne vjerovati mudroserima poput Zdravka Marića, ministra koji ništa ne zna o Agrokoru, a otud je uskočio u ministarsku fotelju? Jer, pazite, on kaže kako će porez na nekretnine biti isti kao i komunalna naknada, a država će od tog poreza naplatiti 300 milijuna kuna više nego od naknada. Pa tko je tu lud? Ako će država zaraditi, kako onda može biti porez jednak komunalnoj naknadi?! Lud je narod, zapravo ovce koje u njem čuče. A netko skriva istinu, a ona kaže kako će građani za vikendice i stanove u kojima se ne živi stalno ili su prazni, baš kao i za kvadrate koje iznajmljuju turistima, mogli plaćati i do 160 posto više poreza od komunalne naknade! U Hrvatskoj je oko 2, 2 milijuna kuća i stanova, a „harač“ će se uzimati i na legalne i na ilegalne. Porez će se plaćati na garaže, ali i na pomoćne prostorije, ljetne kuhinje, zimske vrtove. Plaćat će se i na građevinsko zemljište – na ono koje se koristi u svrhu poslovne djelatnosti, ili ako je neizgrađeno. A za građevinsku rentu predlagač kaže da je to „novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”.

I dok ovce u narodu čuče, dok narod šutke gleda kako ga deru, premijer zadovoljan, osokoljen reče kako „smo svi malo obnovljeni, ispunjeni toplinom i nadahnutom propovijedi kardinala Bozanića koji je podsjetio da je ovo trenutak kada nam treba i snage i optimizma i energije za činiti dobro“. I što na sve reći? Možda podsjetiti na riječi moje majke koja je u takvim situacijama uvijek govorila: „Dao vam dragi Bog pameti!“ Ali, ne samo njemu, premijeru, već cijelom narodu, kako bi što prije iz sebe istjerao ovce koje u njemu čuče i šute spremne na deranje i šišanje.

Komentiraj