POLITIKA: Milivoj Pašiček – Predsjednice, zašto ne lupate šakom kad političari pune džepove?

Milivoj 2

Piše: Milivoj Pašiček

Novokomponirani dvorjani, i oni u Banskim dvorima, i većina onih što sjede na za narod skupim saborskim klupama, uživajući sve moguće beneficije, skrojili su poreznom reformom opet sebi lijepa brendirana odijela, a običnom hrvatskom puku niti krpe.

Jer, nakon svih mogućih objašnjenja i pojašnjenja o rasterećenju sve siromašnijih hrvatskih građana, ili ako nekom u uhu ljepše zvuči Hrvatica i Hrvata, teret svih skrojenih reformi past će upravo na njihova pleća. Jer i onom tko je slabiji u matematici je jasno kako će oni koji imaju malu ili srednju plaću, i koji ne žive već životare, dobiti tek par kuna milodara, a neki ni to, dok će dvorjanima i dvorjanskoj eliti – političkim dužnosnicima, s ionako prevelikim plaćama, one još obilato porasti.

I nemaju naši političari stida, barem ne većina. Na onih 17, 18, pa i 20 i više tisuća kuna mjesečno uzet će bez da pocrvene još od 1.200 do 2.000 kuna povišice. Znači, famozno i lažno rasterećenje za mase najviše će osjetiti baš oni – najbogatiji. I zbog toga mogu, bez brige, već sada navući široki osmijeh i zaželjeti si sretnu 2017. u koju će krenuti još punijih džepova. Valjda za nagradu za svo zlo što su već mnoge političke garniture ovoj zemlji učinile.

I gdje su sada oni koji su se kleli u narod, kojima su puna usta bila pravičnosti i borbe za građane, Hrvatice i Hrvate? Zašto, osim sporadičnih istupa, sada Most ne kaže svojim partnerima u vlasti HDZ-u, čvrsto i jasno – mi smo protiv toga, jer u ovom hrvatskom trenutku niti je realno a niti moralno da si izglasamo veće plaće?!

Zašto i ovaj put, kao i toliko puta do sada, predsjednica šuti, a radi se o koži najvećeg broja hrvatskih građana? Nema ovlasti? Pa nije li prijetila kako će sazivati sjednice vlade, kako će, bude li trebalo, lupati šakom o stol? Gospođo predsjednice, ma ne morate ni lupati svojom ipak nježnom ženskom rukom, ali zašto šutite, zašto se ne oglasite i kažete da nije u redu da političari potrpaju toliku povišicu u džepove?

Ili, gospođo predsjednice, bilo bi možda dostatno i da se oglasite i kažete da na svoju plaću od 22.800 kuna nećete primiti još 2.000 povišice, što je nečija mirovina od koje mora životariti cijeli mjesec.

Hoće li se umjesto vas pokazati muškarcem čelnik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov i on muški udariti šakom o stol i reći – ne, ne želim 1.300 kuna povišice, nije u redu da u zemlji u kojoj se loše živi imam plaću 21.400 kuna. Velika mi je i ova dosadašnja.

Jer, gospodo iz dvora, političari bi trebali živjeti ruku pod ruku s građanima, ili ako vam je ljepše Hrvaticama i Hrvatima. Hoćete Petrov zaustaviti ovu pohlepu?

Demokracija je kada časni, a ne imućni ljudi, vladaju – prisjetih se dobrog Aristotela.

Komentiraj