POLITIKA: Milivoj Pašiček – Obračun u Saboru točno u 12, ili nikad

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Po tko zna koji put bilo je tužno gledati ovaj put osunčane saborske zastupnike koji su se vratili s povelikog godišnjeg odmora i nastavili po starom – sramotno.

Na raspravi o prijedlogu Zakona o GMO ih uglavnom nije bilo, osim njih nekoliko, a onda je koju minutu prije 12 uletio u sabornicu zbor glasača kako bi otpjevali svoju unificiranu glasačku pjesmicu i – nestali. Pa, petak je zaboga, vikend.

Ali, glasanje nikako da počne, pa je zamjenik zborovođe Furio Radin imao velikih teškoća da kao predsjedatelj smiruje nervozne pjevače, koji su se ponašali kao u krčmi i nisu dopustili kolegama da normalno govore. Gubili su tako glas i zamjenik zborovođe i HDZ-ovi zborski pjevači zajedno s nekoliko solista prebjega. U tom glasovnom nadglasavanju teško se mogao čuti i Miro Bulj, koji je imao raspravu, a kojeg je Radin bodrio neka svojim baritonom pokuša nadpjevati neartikulirani i raspojasani zbor. Ali, uzalud je Radin vikao: „Imajte malo poštovanja prema kolegi koji govori“. Zborski pjevači nisu imali sluha za govor, jer oni su i dalje pjevali. Nepristojno, krčmarski, bez imalo poštovanja.

Zanimljivo, nije bilo u to vrijeme ni zborovođe Gordana Jandrokovića, koji nikada ne propušta dirigiranje petkom u 12, kada mješoviti zbor unisono po direktivi pjeva sve dionice koje su na repertoaru i u interesu vladajućih. Valjda je znao kako će glasovanje otpjevati kasnije, jer u mješovitom su zboru nedostajali Bandićevi pjevači koji su pjevali negdje drugdje i neke druge pjesme. A kad su se žetončići pojavili pjesma je mogla početi. Najprije su opjevani smijenjeni ministri Goran Marić i Tomislav Tolušić. Umjesto ministarske dionice sada će pjevati u saborskom mješovitom zboru. Neće im to teško pasti, jer pjevačka je plaća gotovo ista, a bez problema mogu zapjevati zborski samo petkom u 12 da bi plaća stigla.

Nešto se teže pjevalo o Lovri Kuščeviću, bivšem ministru protiv kojeg je zbog afera s nekretninama pokrenut kazneni postupak. On se vratio u saborske klupe, a na zahtjev DORH-a ukinut mu je imunitet, što je saborski mješoviti zbor potvrdio. No, HDZ-ovi su glavni pjevači odlučili novog zborskog pjevača Kuščevića i nagraditi da pjeva po njihovim notama u Odboru za zakonodavstvo. A to se nije svidjelo ovaj put najglasnijim pjevačima Mosta i SDP-a, posebno solistima Marasu i Grmoji.

Bio je ljut HDZ-ov Bačić, ali Kuščević nije postao njihov pjevač u Odboru za zakonodavstvo. Dogodilo se nešto što se zborovođi Jandrokoviću ne događa – nije imao sve pjevače. Ostao je bez kvoruma! Zato je mogao tek odpjevati: „Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti“. Jandroković mora izvući pouku – umorni pjevači mješovitog zbora mogu zadanu dionicu otpjevati samo u 12, jer je petak, žure, valja zapjevati vikendaški.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!