POLITIKA: Milivoj Pašiček – Novo ukazanje Tita, on bi mogao kreirati politički put Zagreba

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

I prije no što je završila priča o tome tko će sjesti u gradonačelničku fotelju Zagreba, dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić, ili Anka Mrak Taritaš, koji su se našli u drugom krugu, već se razvila živa trgovačka rasprava o tome tko će koga podržati.

I da sve bude još komičnije u središtu rasprave nisu programi i projekti, već Josip Broz Tito, čovjek koji je umro još u svibnju 1980., ili točnije trg u Zagrebu koji nosi njegovo ime. Naime, neće u Zagrebu presuditi nečiji bolji program oko prometa, komunalija, dječjih vrtića, zaposlenja u glavnom gradu, izgradnja umirovljeničkih domova ili nada u bolji život, već Tito.

Jer, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, čija je lista u Zagrebu osvojila pet mandata već su najavili kako je njihov glavni uvjet za suradnju s Milanom Bandićem preimenovanje Trga maršala Tita. Toliko o programu za boljitak. Bavit ćemo se Titom, kao da će nam on riješiti probleme u gradu, otvoriti nova radna mjesta, zaustaviti egzodus mladih, povećati plaće, podići standard građana. Nisu važni prometni problemi u gradu, to što u dijelu grada nema vodovoda ni komunalija, nisu problem ni cijene javnog prijevoza, niti najveći prirez, važan je – Tito. On je taj koji će presuditi tko će koga i kako podržati.

Jer što se tiče liste za Skupštinu, Bandićeva je stranka prva i pripada joj 14 mandata, ali će za većinu od 26 ruku u Skupštini Bandić ponovo morati pronaći partnere. A neće mu biti dovoljan samo HDZ i njegovih sedam mandata. Prostor za suradnju nije mu širok, budući su se SDP i lista nezavisne Sandre Švaljek već izjasnili kako neće s njim. Nije mu naklonjen niti Zagreb je naš, pa ostaje lista Brune Esih s pet mandata, ali i uvijek mogućnost pojedinačne trgovine s nekim od vijećnika. Možda je upravo svjestan te situacije u izbornoj noći Bandić rekao: „Čestitam svima koji su prešli izborni prag i pozivam ih na suradnju. Osobno ću se boriti da napravimo veliku koaliciju. Političari rade za mandat, a državnici za generacije. Stranka rada i solidarnosti relativni je pobjednik na sve četiri razine u Zagrebu“.

„U politici nema uvjeta, već samo kompromis“, odgovorio je Bandić na uvjete Esih i Hasanbegovića o protjerivanju Tita iz Zagreba. Bandić je već nekoliko puta ponovio, i prije izbora, kako je jedino rješenje za promjenu imena trga referendum. „O svemu možemo razgovarati, a moj stav o promjeni Trga maršala Tita znate. Šest puta je do sada mijenjan, uvijek je bilo u ime partije i u ime naroda, a narod nikad nitko nije pitao. Ja bih da se pita narod“, rekao je Bandić. „Referendum ne dolazi u obzir“, bio je u odgovoru kategoričan Zlatko Hasanbegović. Pojasnio je da nijedna ulica ni u gradu ali ni šire, pa i u Europi ime nije dobila na referendumu.

Za dilemu hoće li ili ne izbaciti Tita iz Zagreba, Anka Mrak Taritaš, uzela bi također Bandićev recept – referendum. „Predsjednik Tuđman deset godina nije promijenio ime Trga maršala Tita. Prema tome, taj trg će ostati ovakvog naziva kakav je. Nemam dileme. Naravno, kao gradonačelnica uvijek ću poštivati volju Skupštine, koja ako donese odluku da se ide na referendum, ići ćemo na referendum“.

Tako će Tito visjeti nad glavom Mrak Taritaš, ako bude gradonačelnica, baš kao i nad glavom Bandića, postane li on po šesti put gradonačelnik. I nakon silnih godina Tito će jednim dijelom kreirati politiku glavnog grada Hrvatske, a možda i interesno pomiriti one koji bi ga likvidirali i one koji bi ga dali na referendum. Jer, u trgovini u Hrvatskoj da bi se opstalo na političkoj sceni, svjedočili smo već mnogo puta, sve je moguće. I to nekažnjeno. Tragajući za nečim sličnim, da netko uvjetuje promjenu imena ulice ili trga da bi participirao u vlasti koja bi trebala odgovorno raditi na boljitku i prosperitetu, ovaj put jednog velikog grada, primjer nismo našli u svijetu. Ovo je opet naš, samo naš hrvatski, politički specijalitet.

 

Komentiraj