POLITIKA: Milivoj Pašiček – Mi ćemo udarati o GONG i nije vas briga kako se obogatila Šuica

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Ne zna se je li istaknuta HDZ-ovka Dubravka Šuica možda slijedila formulu ili recept za bogatstvo koji je osmislio njezin partijski kolega Lovro Kuščević, nekad ministar, a sada saborski zastupnik bez imuniteta jer ga istražuje DORH oko nekih nekretnina.

Jer, Kuščević je tvrdio da Hrvat može do 44. godine imati 5 milijuna kuna vrlo jednostavno. „Tako da završi fakultet. Tako da kao đak srednjoškolac radi najteže poslove na poput branja lavande, otkupa višanja… Tako da kao student ima svoj biznis da prodaje na štandovima… Tako da čim završi studij otvori tvrtku i radi i zarađuje… Tako da, zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima, zahvaljujući svom obrazovanju, ima pristojnu plaću….“

Ili je nekadašnja srednjoškolska profesorica Šuica pribjegla tradicionalnoj štednji prosječnog hrvatskog čovjeka – jesti jeftinu hranu, ili ne jesti redovito, ne odlaziti u kino, kazalište… ne čitati, nikako kupovati novine, biti bez auta, zdravo pješačiti, peglati kad je jeftinija struja iza 22 sata, od stare haljine napraviti tuniku, od dugih hlača skrojiti kratke i štedjeti, štedjeti… Od plaće staviti na stranu 100 eura i za nešto više od četiri tisućljeća eto 5 milijunčića eura.

Valjda je zbog te, ili Kuščevićeve formule, premijer Plenković tako gorljivo stao iza Šuice koju je lansirao prema vrhu Europske komisije s plaćom od oko 180 tisuća kuna svakoga mjeseca, jer je evidentno da se u Hrvatskoj obogatiti lako, ali i pošteno. Naravno, tako je vjerodostojno branio i svoje bivše ministre Tomislava Tolušića, Gorana Marića, Gabrijelu Žalac i Lovru Kuščevića, a potom ih smijenio, nakon što su mediji pisali o njihovim brojnim aferama vezanim uz, pučkim rječnikom rečeno, bogaćenje.

No, premijer kao da nije izvukao nikakvu pouku oko zbivanja vezanih za „ministarski kvartet“, kada se mogao uvjeriti da je nemoguće braniti neobranjivo, i umjesto da s partijskom kolegicom Šuicom dogovori kako bi bilo dobro za nju, za HDZ, za njega, pa naravno i percepciju javnosti da pojasni na koji je način uspjela steći toliku imovinu, on se bacio blatom ne sve izvan svojih redova. Jer, HDZ voli braniti neobranjivo.

Tako je najprije udario u GONG i prozvao ga produženom rukom, koga drugog nego najopasnijeg protivnika SDP, te rekao kako „kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK-a iz Hrvatske.“

A nevladina udruga GONG postavila je Šuici šest pitanja, koja su ostala bez odgovora: “Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?”

I naravno da pitanja postavlja cjelokupna hrvatska javnost i da će ih postavljati dok se ne dobiju odgovori. Jer, sve što je pošteno zarađeno trebalo bi biti lako i dokumentirati, obraniti. Ovako se ostavlja prostor za razne špekulacije. Jer ne treba zaboraviti kako je baš Frano Leutić, brat Dubravke Šuice i otac mlade HDZ-ove saborske zastupnice Sanje Putice, od Vlade imenovan direktorom Zračne luke Dubrovnik. A potom je na funkciju direktora u Zračnoj luci došao HDZ-ovac Ivan Maslać, brat Plenkovićeve supruge Ane, i to bez natječaja. I da je sve obavljeno najpoštenije na svijetu, sasvim sigurno zanima javnost kako je i zašto sve bilo „slučajno“ i skrivaju li se tu razlozi zašto Plenković tako bezrezervno brani svoju europsku zvijezdu Šuicu. I zašto je u Hrvatskoj, koja sebe naziva demokratskom, zabranjeno dobiti odgovor na legitimno pitanje kako izgleda imovinska kartica jednog političara i kako je stekao sve što danas ima?! Domoljublje, hvatanje desnicom za srce, iskazuje se i odgovorima na takva pitanja.

Komentiraj