POLITIKA: Milivoj Pašiček – Gospodo, razrušeni Zagreb mora vas kazniti

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Foteljaši ugasili Sabor, odnijeli i koronavirus, a ni Stožer se više ne ukazuje, može se na glasanje, na izbore, jer se vladajućima silno žuri ne bi li nešto ušićarili na koronakrizi i kao spasitelji naroda pokušali uzeti što više saborskih fotelja.

A poput zadnjih kukavica ostavili su europski grad, metropolu, glavni grad zemlje, u ruševinama, na sramotu pred očima svijeta i turista koji su voljeli Zagreb. Izdali su Zagreb i njegove građane zbog svojih egoističnih interesa. Ponizili su Zagreb i njegove žitelje i k tome nas baš sve silovali izborima. Ostavili su dio grada u stanju opasnom po život. I k tome još javno govore, poput premijera Andreja Plenkovića, kako su i oni Zagrepčani.

Jer, iako su do sada hrpu ne toliko bitnih zakona donosili užurbano, preko noći, Zakon o obnovi nisu donijeli, a od potresa su prošla dva mjeseca. Od Zagreba i Zagrepčana njima su važniji izbori. Neka ljudi čekaju njihovu milost u gradu koji ima jedan od najvećih prireza u svijetu. Neka im pada kiša po glavama, možda i snijeg, jer Zakon o obnovi sada se sigurno neće tako brzo donijeti. Jer, daleko je do novog saziva Sabora, pa formiranja Vlade, pa možda neki novi ministar…

A oni se k tome hvale i milodarima. Predsjednik sada raspuštenog Sabora Jandroković maše kako je dao svoju plaću za potres, premijer Plenković se hvali kako je i HDZ donirao za potres, kao da to nije novac nas građana, poreznih obveznika, koji su stavili u džep na osnovu svojih zakona i za svoje tzv. političko djelovanje u kojem je jedini motiv i cilj zadržati vlast. Može li niže nego kada gradonačelnik Bandić dolazi među ljude koji su ostali bez krova i dijeli im pakete robe donirane iz Japana (hvala Japancima). Pa za ime Boga, kome trebaju krpice kad je ostao bez krova nad glavom, sa starim roditeljkima, malom djecom..? Kao da vladajući ne znaju da nije njihov posao dijeliti milodare, već rješavati problem brzo i efikasno. A k tome prosvjed pred Saborom premijer Plenković naziva, onako s visoka, performansom političkih aktivista.

Uz sve to vladajući nemaju vremena pa ni osam tjedana nakon potresa nije predan zahtjev za novac koji se za obnovu Zagreba može dobiti iz Fonda solidarnosti EU. Članice mogu dobiti pet posto od štete nastale elementarnom nepogodom. Budući je Ministarstvo graditeljstva procijenilo štetu na oko 42 milijarde kuna, Hrvatska bi za obnovu Zagreba mogla dobiti oko dvije milijarde kuna. Tko će odgovarati ako propustimo i tu priliku zbog nebrige? Gdje su sada veliki Europejci, poput premijera, s velikim prijateljstvima i kontaktima u Europi i svijetu? Kako to da Zagrebu nitko nije ponudio konkretnu pomoć?

Podsjetit ću kako je 26. srpnja 1963. razoran potres pogodio Skoplje, koji je usmrtio više od 1000 ljudi, ozlijeđeno je nekoliko tisuća, a više od 75 posto grada uništeno je u potpunosti. Europa je reagirala, svijet je skoćio u pomoć, gotovo 80 zemalja uključilo se i pomoglo na razne načine, prije svega iz poštovanja prema Josipu Brozu Titu, bez obzira na to što netko o njemu danas mislio. Kraj svih naših Europejaca i naših velikih politačara – građana svijeta, koji se hvale kako su dobri s utjecajnim političarima svijeta, sada pomoći nema.

A zbog drske neodgovornosti vladajućih građani, čije su kuće za rušenje, ne mogu čak ni srušiti vlastitu kuću da bi počeli graditi novu, jer nema zakona. Kao da se sanacija nije mogla početi i po postojećim zakonima – Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o gradnji. Ali, ono o čemu se manje govori – to je novac za obnovu Zagreba kojeg nema, baš kao što niti nema Zakona o obnovi. A i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je od riječi kada je rekao: “Teško će se dići ruke i opravdati građanima grada Zagreba da raspuštamo Sabor, a da nismo donijeli zakon o obnovi”. Naravno, njegovi su digli ruke za raspuštanje Sabora. Digli su ruke protiv Zagreba i Zagrepčana. Za nadati se da će ih Zagreb, baš sve vlastodršce, znati kazniti. Prilika je već na ovim parlamentarnim izborima.