POLITIKA: Milivoj Pašiček – Dalija Orešković preživjela i Big Brother show sa šalabahterima

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Da je hrvatski Sabor ponekad nalik na cirkus, a da se neki zastupnici i ponašaju kao cirkusanti i nije neka velika novost. Ali novost je svakako kako je taj cirkus sve veći, sve napetiji i sve smješniji, pa stiže i prestiže čak i nekada gledani Big Brother.

Baš zbog cirkusa i cirkusanata i onih koji im u cirkusiranju pomažu, sve je više onih koji žele gledati prijenos iz sabornice. Ali, nažalost, ne da bi nešto dobro vidjeli, pa i naučili, već da bi očima gutali show koji izvode komedijaši, čak i onda kada su na dnevnom redu vrlo ozbiljne teme važne za život svih građana. Očito  su zastupnici u dobroj kondiciji, nakon maratonskog ljetnog i zimskog odmora – 64 dana ljeti i 30 dana zimi, što je nezamislivo za tzv. običnog radnog čovjeka, u ovom slučaju podanika, pa su okršaji svake vrste i na razne teme u Saboru sve žešći.

Junače se i divljaju neki od naroda, podanika, izabrani, pa se čuju i prijetnje, razne gotovo krčmarske uvrede i samo što ne polete pesnice, onako demokratski, balkanski, ali u Hrvatskoj, u našem Saboru. Nekoliko se saborskih zastupnika vrijeđa za vrijeme rasprave o ukidanju imuniteta Nikoli Grmoji, kojeg je za klevetu tužio zastupnik Željko Lacković, gotovo dolazi i do sukoba, a predsjednik Sabora Jandroković nije u stanju sve obuzdati, uspostaviti red, posebno među svojima koji ne daju govoriti.

A onda pronalazi Pedra u Ivanu Pernaru, ocjenjujući kako je on najbolja meta, jer već ima iskustva u iznošenju, pa bez pravog razloga gotovo urla na njega, upućujući mu prijetnje: „Kakvo je to ponašanje? Kakvo je to ponašanje? Što je vama? Nećete se tako ponašate u sabornici, još jednom kolega Pernar pozvat ću stražu, tako se nećete ponašati!“

Može li se niže pasti?

A narod, koji živi sve teže, mnogi bez posla, u blokadi, s bijednim mirovinama i malim plaćama, sve više obespravljen, sve dublje na dnu, ima eto priliku smijati se saborskom Big Brotheru u kojem je moguće i ono što se činilo nemogućim. Zastupnici tako redovito iskorištavaju tzv. povredu poslovnika da bi međusobno ratovali, u replikama se „svoji“ nabacuju „svojima“, nakon govora na razne teme u stanci, vladajući, uglavnom HDZ-ovi Bačić i Borić, javljaju se zadnji kako bi svojom „istinom“ poklopili sve one oporbenjake koji su se trudili nešto reći, a ovi im više ne mogu vratiti, a vidjeli smo i kako za aktualni sat vladajući dobiju „vizu“ što i kako smiju pitati ministre i premijera. Iako je sve to tužno i kukavički, u dobroćudnom narodu izaziva smijeh, ali onaj koji se smije i ruga istovremeno.

Sva ta prizemna, nelijepa i jadna ponašanju šalju poruku narodu o vlastitoj nesposobnosti koja se vidi na svakom koraku u društvu u kojem su porušeni svi sustavi vrijednosti, a naravno i morala. A kad se k tome doda i nedavna scena izbora predsjednice i članova Povjerenstva za sukob interesa gdje su u igri bili i šalabahteri vladajućih za koga treba glasati, valja se zapitati može li se pasti niže?

Zar su zastupnici HDZ-a i HNS-a i onih koji im pomažu u 78 ruku toliko nepismeni i ograničeni da ne mogu upamtiti pet imena koje prema partijskoj zapovijedi moraju zaokružiti? Kakva se poruka šalje građanima, osobito mladima, koji ionako bježe iz zemlje, i to ne samo trbuhom za kruhom nego i zbog atmosfere sveopće korupcije i svih oblika partijskih podobnosti kojima se osiguravaju status i bolji život?

Tko se to drznuo misliti svojom glavom?

Na kraju poslušnici relativno precizno zaokruže po direktivi četiri imena za članove Povjerenstva i HDZ-ovu Natašu Novaković za predsjednicu, ali joj je, na zaprepaštenje vladajućih, za rušenje Dalije Orešković nedostajao jedan glas. Tko se to drznuo misliti svojom glavom? Je li nekom proradila savjest da ne treba rušiti Orešković, čiji je rad podržavala javnost i da treba vjerovati istini i sebi, a ne partiji i politikantstvu?

Je li to netko od vladajućih onako ljudski, moralno, nadasve pošteno, gledajući se u ogledalo, rekao samome sebi da je Dalija Orešković odlično radila svoj posao? Jer sramota oko neizbora Dalije Orešković ogleda se i u tome jer su je u matičnom Odboru za izbor i imenovanja poduprli svi zastupnici, i vladajući i oporbeni. Naravno, jer je glasanje tada bilo javno, pa se nisu mogli sakriti.

“Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, u međuvremenu je rekla Dalija Orešković i opalila još jednu moralnu šamarčinu vladajućima. “Politika će uvijek imati svoje ciljeve, a neovisne institucije trebaju imati vlastitu karizmu i graditi vlastiti integritet“, poručila je Orešković i podsjetila da su “građani ti koji stvaraju svoju političku elitu”. Tako se show u Big Brotheru nastavlja, ali bez časne Dalije Orešković, koja je prvi show sa šalabahterima preživjela.

Stvari su vladajući sada do kraja zakomplicirali. A tko će biti nova predsjednica, odgovor ćemo dobiti, ali ne tako brzo. Najprije, vladajući nisu osigurali kvorum, budući su se svi razbježali nakon glasanja, iako se ono nakon što predsjednica nije izabrana moralo ponoviti. Žurilo im se na novi odmor od cijelih 12 dana, iako se debelo odmaraju i tijekom tjedna jer sjednice počinju sredinom tjedna, a kada i traju sabornica je poluprazna, osim kada treba partijski dirigirano podizati ruke. A sada imaju i samo jednu kandidatkinju – svoju.

To što Povjerenstvo ne može raditi, jer je starom istekao mandat, a novo nema tko voditi, koga briga?! Ma, čekat će oni i potom onako opet ozareni i odmoreni, s novim partijskim packama, sve učiniti da u ponovljenom glasanju i bez šalabahtera izaberu „svoju“. Jer, ti će njihovi poslušnici ipak upamtiti jedno ime i prezime koje će zaokružiti.