POLITIKA: Milivoj Pašiček – Crni labud Plenković, crni labudovi i mirni galebovi

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

HDZ ovaj put opet pokušava poraz prikazati kao pobjedu, a u tome prednjači njihov čelnik Andrej Plenković. Umjesto da se pokrije po ušima i smogne snage i hrabrosti reći kako su ovaj put izgubili, te kako i sam snosi odgovornost, Plenković je u svom stilu relativizirao poraz.

Nije imao, narodski rečeno, onu stvar da kaže – to je bio moj prijedlog, moja lista, moja je i odgovornost. U javnost je otišla i nimalo lijepa slika kada se kao čelnik stranke probija između svojih članova uz pomoć svojih čuvara. Ne radi to niti jedna Angela Merkel, kancelarka moćne Njemačke, jer je među svojim članovima.

A onda, u želji da nešto spasi, javlja se njegov savjetnik Robert Kopal i spas ili krivca traži u crnom labudu. Ne nije kriva ta lijepa vodena ptica koja je rasprostranjena u dalekoj Australiji, već je crni labud korišten kao metafora koja označava pojave ili događaje koji su potpuno nepredvidivi ili neobjašnjivi, ako se koristi uvriježena logika.

A u HDZ-u su na krilima bahate samouvjerenosti, bez pokrića, uključili svoju logiku i utvrdili da će ostvariti pet, pa i šest mandata na EU izborima. A dobili su tek 22,7 posto glasova što je njihov najslabiji rezultat u povijesti izlaska te stranke na izbore. Dobili su 244 tisuće glasova, a tvrde da imaju 220 tisuća članova. Znači, ni članovi nisu glasali za njih, jer valjda je dobiven i neki glas sa strane. I kako to onda nije debakl HDZ-a? Kako to nije poraz Plenkovića? I sada umjesto da se otvoreno progovori o problemima koji već dugo potresaju stranku, traži se vanjski neprijatelj, ili više njih po krinkom crnih labudova.

Tko još može vjerovati da Plenković i najuža ekipa oko njega ne vide crnog labuda u županu koji mlati ženu, lokalnom šerifu i zastupniku koji maše sa satom od 60 tisuća kuna, zastupniku koji ima brdo nekretnina i razuzdanog sina koji je s 22 godine vlasnik hotela, ministrici s Mercedesom u sumnjivom najmu i gradonačelniku čija se supruga vozikala također u unajmljenom Mercedesu. Zar Plenković i ekipa ne vide da idu iz afere u aferu, da je građanima puna kapa njegovih ministara – crnih labudova koji gomilaju bogatstvo, imaju vile sa stubama do mora, a kuće im grade oni koji su od njih dobivali dobre poslove?

Ili, nije li crni labud ministar koji je izazvao niz prijepora u javnosti oko borbe protiv referenduma, ili ministar koji trguje zrakoplovima kao da kupuje na Dolcu, nije li crni labud ministar koji se hvali povećanjem mirovina za nekoliko kuna, ili pak ministar koji ne uspijeva zaustaviti urušavanje zdravstva? I nisu li crni labudovi oni koji dižu plaće bogatima, oni koji štite visoke povlaštene mirovine, oni ministri koji prijete novinarima i saborskim zastupnicima..?

Zar ne vide svi ti crni labudovi u vladi da se ljudima gadi kakvi sve preletači drže saborske uhljebe na okupu? Pita li se crni labud Plenković koliki je razdor unutar stranke učinio gurajući kao prvog na listu Šeksovog posinka Resslera, posve nezrelog političara,kojem je tek 29 godina, a u izbornoj utrci lupeta u stilu: “Pobjeda na ovim izborima ne bi bila moguća bez onoga što smo gradili proteklih trideset godina”. A gdje je to Ressler i što radio prije 30 godina?!

A onda Plenkoviću ni to nije bilo dovoljno, pa je na listu, i to mna sigurno mjesto, izgurao svog sokola, malo poznatog Tomislava Sokola, koji nije dobio ni dva posto glasova! Ne treba biti jako pametan kako bi na primjer Stier i Kovač dobili mnogo više.

I vrapčićima na grani je jasno kako crni labud ne bi zamračio HDZ da je na vrijeme riješen status Brkića, koji je velika radilica na terenu. Sa Stierom, Kovačem, Brkićem… koji se, barem sada, čine neopasnim galebovima, HDZ-ova slika nakon EU izbora bi bila bolja i unatoč neispunjenim mnogim obećanjima, unatoč aferama, rastućoj korupciji, odlasku trbuhom za kruhom… Sve to crni labud Plenković morao bi shvatiti i okrenuti ploču, jer još je mnogo nezadovoljnih galebova u HDZ-u, koji čekaju trenutak da se pretvore u jastrebove. Glavni crni labud potom neće preživjeti, jer povijest kaže da je to tako u HDZ-u oduvijek.

Komentiraj