POLITIKA: Lazar Grujić – Tko kaže da Bernardić ne bi bio dobar predsjednik Vlade

lazar_grujic11

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Nakon izvjesnog vremena zatišja ponovno se u medijima plasiraju informacije kako predsjednik SDP-a Davor Bernardić nema šanse i ne bi bilo dobro kad bi bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske!

Pri tome posebno bode u oči i mozaik konstatacija jedne novinarke u tiskanom mediju kako bi premijerske mane mogao kompenzirati jakim ministrima. Ma što god to značilo pokušali smo ipak proniknuti u ovu javno izrečenu i objavljenu misao jednog novinarskog pera bez mane.

Prvo što nam pada na pamet je jedan odlični glumac, poliglot, orator ali bezuspješni prebjeg ulovljen u Austriji koji je godinama bio predsjednik vlade u Hrvatskoj. Sada je, kao uspješni obnašatelj ove visoke i časne dužnosti sa svim svojim vrlinama predmet policijske i sudske obrade, razbolio se te napušten od obitelji i svojih suradnika čeka smiraj svojih životnih nestašluka.

Imali smo i predsjednicu koja je poznata po „day after yesterday“ izreci ili suprotno predsjednika koji nije znao komunicirati na hrvatskom jeziku. Možda se trebamo referirati na sadašnju situaciju i vrhunskog vođu bez mane ili koje barem do sada kao niti greške nije priznao. A naviru nam pomisli na afere s uhljebima, ljubavnicama, Borgovima, Uljanikom, sindikatima, nevladinim udrugama …Mogli bi tako ići još dalje u povijest predsjedanja hrvatskom vladom ali nikako ne možemo dokučiti koje bi predsjednik trebao imati karakteristike, vrline, sposobnosti ili preporuke.

Sjećamo se i izreke jednog bivšeg predsjednika Republike Hrvatske kako ne zna engleski jezik i da mu to nije potrebno za obnašanje predsjedničke dužnosti jer bi po tome samo poligloti mogli biti predsjednici. Nadalje na odgovornim mjestima u politici nije važna akademska izobrazba (uostalom diploma ne čini čovjeka) pa je tako jedan agronom, a ne politolog predsjednik Rusije. Povijesna je činjenica također kako su i električar ili bravar bili dugogodišnji predsjednici svojih država.

Stoga apeliramo na novinare koji imaju vrlo odgovornu ulogu u društvu da maksimalno pripaze na koji način i gdje iznose svoje osobne stavove i preferencije kojima popunjavaju medijski javni prostor. Naime brojnim našim sugrađanima medijska pismenost i način na koji funkcionira novinarstvo nije dovoljno poznato te neće prepoznati i razlikovati novinarske pamflete i žutilo od stručnog i istraživačkog novinarstva.

No možda je pri tome riječ i o novinarskim manama o kojima nitko ne zbori i raspravlja, a da nam se pri tome ti i takvi novinari usude dijeliti moralne i ine lekcije. Sve u svemu za nas u Stranci umirovljenika najvažnije je da premijera, ali i sve političare krasi poštenje, skromnost, iskrenost, ljudskost, domoljubnost… S druge strane za nas su mane koristoljublje, agresivnost, pohlepnost, oportunizam, kleptomanija, mržnja i slične mane koje sigurno nisu poželjne ne samo u političkom miljeu već i svakodnevnom životu.

Prepuštamo svakom ponaosob da od ovih ponuđenih ljudskih atributa izabere one koje najbolje pristaju aktualnom predsjedniku SDP-a. Tada će situacija biti potpuno jasna i prepoznata namjera i smjer kojim pojedini novinari vode politički život u našoj državi.

 

Komentiraj