POLITIKA: Lazar Grujić – Premijer sve može, pa i kupovati svoj “mir” našim novcima

lazar_grujic11

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Povećanje osnovice u izbornoj godini svim zaposlenicima kojima se plaće isplaćuju iz državnog proračuna osnovna je bila nit vodilja izborne strategije aktualne vlade da produži mandat još četiri godine.

No kako im se sve više događaju situacije sa crnim labudovima plan im se ne odvija prema predviđanju. Posljednjih dana su tome bili najzaslužniji prosvjetni djelatnici koji su tvrdoglavo i uporno zahtijevali ispunjavanje svojih zahtjeva. I sada kada su ta, makar na rate, i ostvarili Stoga je sada jedino izgleda preostalo rješenje prihvatiti njihove zahtjeve čime se otvara Pandorina kutija sa zahtjevima ostalih zaposlenika na državnim jaslama.

No sve to bi bilo lakše premostivo kada u pitanju ne bi bila ljudska sujeta i ego. Naime brojni primjeri u našoj svakodnevici pokazuju kako mogu biti štetne i pogubne loše odluke i donesene krive procjene. Pri tome treba imati na umu kako je griješiti u čovjekovoj prirodi ali isto tako treba ih praviti što manje, za njih odgovarati i ne dozvoliti da se ponavljaju.  Osobito ako se čine svjesno ili blaže rečeno u maniri sofista, a nažalost s osnovnim ciljem stjecanje u prvom redu materijalne koristi.

Stoga ako je svima dobro poznato i iz vlastitih iskustava da su greške svakodnevni dio života pitanje zbog čega niti jedan političar do sada u Hrvatskoj nije priznao svoju pogrešku? U tome je trenutačno ključ daljnje opstojnosti aktualne ili kako redovito govori predsjednik „moje“ vlade i njegovih ministara. Govoreći vrlo često u prvom licu samo dodatno navlači bijes ili barem neslaganje sa svojim oponentima što mu svakako nije od koristi u sadašnjoj situaciji.

Nerazumljivo je kako sve to prolazi kroz brojnu PR mašineriju i plaćenike zadužene za peglanje istupa u javnosti. Ili se stvarno radi o prikrivenom autokratu, prevelikom broju uhljeba i ulizica u njegovoj blizini, a možda i osobnosti ličnosti koja se ipak ne može prikriti. U svakom od mogućih slučajeva najkraći kraj izvlače građani jer ON dijeli šakom i kapom naše novce, odlučuje u naše ime i nezaustavljivo grabi prema međunarodnom političkom rejtingu na našoj grbači.

Pri tome kao krunu svoje političke karijere promatra s aspekta predsjedanja Europskom unijom. No ako tako nastavi postoji mogućnost pojavljivanja i drugih ptica za koje su labudovi male bebe što mu možda i pokvari san. Uz to onaj tko se drži visoko ne treba se čuditi kada ga i prijatelji počnu napuštati ili stručnjaci znaju sve o onom malo, a drugi znaju pomalo o svemu.

Upozoravajući na ove mogućnosti i podsjećajući na životne mudrosti neizostavno je spomenuti vrline poniznosti i skromnosti. One su vrlo često citiraju u kršćanskom nauku, a koliko je nama poznato predsjednik vlade je kršćanin. Stoga vjerujemo kako ima nade da se promijeni i svoje ponašanje uskladi na način koji će većini naših sugrađana biti prihvatljiv. Pri tome nažalost nije jedini što je i potvrdio ovih dana jedan naš svjetski poznati znanstvenik izjavom kako je rijetko susreo osobu s toliko ega kao kod naših političara!

 

 

Zagreb, 01. 12. 2019. godine

 

 

Lazar Grujić dipl. oec.

predsjednik Stranke umirovljenika

 

Komentiraj