POLITIKA: Lazar Grujić – Hoće li u nas politika ikada biti čista kao gorski potok?

lazar_grujic_05

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Službeni podatak kako su mirovinski fondovi koji brinu o našim novcima koje izdvajamo u II mirovinski stup izgubili na ulaganjima u Agrokor 800 milijuna kuna za sada kao da nikoga previše ne zabrinjava.

Uljuljan predsjedanjem vijećem Europske unije i kampanjom među svojim članovima pred unutarstranačke izbore premijer to možda i nije primijetio. U stvari u odnosu na iznos koji su njegovi puleni legalno oteli u pretvorbi Agrokora to je i nešto manja cifra.

No kako posao u vezi, kako se voli hvaliti spašavanja od propasti najveće hrvatske tvrtke nije čist kao gorski potok, sigurni smo kako će doći vrijeme da se ovi mutni potezi razbistre. Tome će možda pridonijeti i kupnja dionica prezadužene Fortenove od eksponenta ruske politike u Hrvatskoj koji se naziva PPD.

I prosječnom ekonomisti je jasno kako se tu radi o pranju novca te umjesto plaćanja ruskog plina kupnji i ulaganju u Petrokemiju, Fortenovu, Pevec, a jedan dio i na posebne, naravno privatne, račune u Švicarskoj. Očekujemo i kako će se još jednom postaviti pitanje vezano uz forsiranje nagodbe umjesto stečaja, ulazak lešinarskih fondova u koncern kako bi se izvela nesaglediva pljačka ali i naravno uloge članova Borg grupe.

Istih onih povezanih s Metronet i Quaestus firmama o čemu smo pisali prije dvije godine, a potrebno je samo pogledati povijesni izvadak iz sudskog registra kako bi sve bilo jasnije. Zanimljivo je pri tome napomenuti i kako je jedan od korisnika Metronet mobitel broja bio i sadašnji predsjednik vlade što sliku upotpunjuje.

U konačnici imovina mirovinskih fondova pohranjenih u stranim bankama je osiromašena, a pitanje je radi li se tu uopće o stvarnoj ili knjigovodstvenoj vrijednosti fondova. Godinama tražimo na to odgovor ali do danas ga nismo dobili i uvjereni smo kako stranci s našim novcima špekuliraju i ulažu na stranim tržištima. Imamo jedino podatak  da izdašno plaćaju svoje menadžere koji u hrvatskoj rade za njih prljave poslove.

Uz to nismo u potpunosti sigurni, ali uspjeli smo neslužbeno dobiti podatak da je trošak održavanja mirovinskih fondova veći nego što je ugovorom definirano, ali niti to izgleda naše političare previše ne brine. Osobito ne činjenica kako 185.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 1000 kuna, a 95 000 manju od  500 kuna. No po njihovu sreću oni si ne mogu priuštiti usluge domova za starije i nemoćne osobe pa tako nisu izloženi pogibeljnim opasnostima boravka u njima.

Tako će i biti sve dok vlada ne pronađe novac za izgradnju prijeko potrebnih ustanova za skrb i brigu o socijalno najranjivijim našim sugrađanima. Kao što je pronašla za troškove predsjedanja Europskom unijom, uplaćivanja u zajednički proračun unije, plaćanje avionskih troškova članovima vladajuće stranke, kupovinu novih limuzina za potpredsjednike Sabora, medijske troškove svojih promašenih kampanja…

 

 

 

Zagreb, 21. 01. 2020. godine

 

Lazar Grujić dipl. oec.

predsjednik Stranke umirovljenika

Komentiraj