POLITIKA: Lazar Grujić – Gdje su sada novinari, agencije i drugi koji su rušili Bernardića?!

lazar_grujic_05

Piše: Lazar Grujić

U nekoliko prethodnih osvrta i reakcija na politička zbivanja u hrvatskoj istaknuli smo ulogu agencija za ispitivanje javnog mnijenja. Uglavnom u negativnom kontekstu jer su im objavljivani rezultati podložni političkim utjecajima i pritiscima, kaže u svom komentaru predsjednik Stranke umirovljenika.

Unatoč tome dosadašnje loše procjene i predviđanja nisu im naštetile u poslovanju što je samo dokaz da ih netko štiti. No srećom birači su prepoznali kako nije riječ ostručnom i objektivnom pristupu i neovisnosti te je utjecaj objavljenih anketa postao mizeran. Možda je i to razlog što su počeli stizati realniji rezultati poput ovomjesečnog u kojem su odjednom dvije najveće stranke izjednačene tj. razlika je u statističkoj pogrešci.

No nisu samo lažne objave rezultata istraživanja preferencijabirača postale svakodnevni dio demokratskog folklora i prirepak višestranačju već i brojni novinarski uradci. Osobito možemo istaknuti pojedine komentatorice i zvučna novinarska pera najtiražnijih novina koje su se natjecale u vrijeđanju i omalovažavanju predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Po njihovim donedavnim procjenama i informacijama iz visokih neimenovanih izvora za loš rejting SDP-a kriv je bio samo predsjednik stranke. Proricale su propast njegove politike, okrivljavale njegovu nesposobnost i neodlučnost, ismijavale izjave, a što je najgore spuštale se čak i na osobnu razinu vrijeđanja.

Od tada do danas predsjednik SDP-a se nije promijenio. I nadalje zbog prevelikih obveza nije doktorirao, s istom suprugom živi u stanu od 50 kvadrata, sav umni potencijal i slobodno vrijeme podredio je svojoj stranci, ali gle čuda porastao je rejting stranke. Očigledno je kako su ugledne komentatorice totalno pogriješile ili su svoje članke i osvrte pisale po dobivenom nalogu. To je samo njima poznato, ali u svakom slučaju oba su razloga neprihvatljiva i dovoljan razlog da je naše novinarstvo na niskim granama.

No kako svatko može pogriješiti još ima prostora da se uputi isprika i isprave neprimjerene dosadašnje objave uperene prema najvećoj oporbenoj stranci i njegovom predsjedniku. To su koliko čujemo ovih dana učinili i istaknuti članovi SDP-a koji su bili u istom kolu s određenim novinarima u pokušaju linčovanja i rušenja legalno izabranog predsjednika SDP-a. Na taj su se način djelomični rehabilitirali i sukladno demokratskoj praksi i načelima njihove će sankcije biti, ako već nisu, ublažene ili ukinute.

No tko će ili na koji način sankcionirati štetu koju su svojim pisanjem nanijele novinarke teško je odgovoriti. Za nadati se kako će u konačnici njihov profesionalni status i ugled biti narušen. To će im biti možda jedina, ali i bolna kazna njihovom egu i novinarskom ugledu.

 

Komentiraj